Regiegroep ETW-ETT focust op relevante bijscholing voor boomspecialisten

Algemeen 01-05
Regiegroep ETW-ETT focust op relevante bijscholing voor boomspecialisten

Praktijkcentrum Bomen, IPC Groene Ruimte en Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG) hebben eind vorig jaar een samenwerkingsovereenkomst ondertekend om de kwaliteitsontwikkeling van Nederlandse boomspecialisten te versterken. De zogeheten Regiegroep ETW-ETT moet structurele ondersteuning bieden bij ETW- en ETT-hercertificeringen in Nederland. TuinVak sprak met de betrokken partijen over het hoe en waarom.

Regiegroep ETW-ETT focust op relevante bijscholing voor boomspecialisten

In de Europese richtlijn van de European Arboricultural Council (EAC) is vastgelegd dat je als boomspecialist voor hercertificering moet voldoen aan een bepaald aantal kennisuren in een periode van drie jaar. Voor de European Tree Worker (ETW) zijn dat 30 kennisuren en voor de European Tree Technician (ETT) zijn dat 45 kennisuren. De Regiegroep ETW-ETT is opgericht om een transparant en betrouwbaar kwaliteits- en hercertificeringsstelsel vorm te geven. Marc van Rosmalen, directeur Koninklijke VHG, legt uit: “Voorheen moest men zelf op zoek naar ‘urenwaardige’ educatie. Er was nog geen breed gedragen systeem voor het registreren van kennisuren of het inzichtelijk maken van het opleidingsaanbod. Dat was er natuurlijk wel vanuit het algemene kader van de EAC, maar dat gaf de nodige vragen en een enorme vrijheid van interpretatie. Juist omdat wij een heldere kwaliteitsstandaard nastreven, hebben we dat kader nu aangescherpt.” Praktijkcentrum Bomen, IPC Groene Ruimte en Koninklijke VHG hebben daarom gezamenlijk eenduidige examenreglementen voor de ETW en ETT opgesteld. Van Rosmalen: “Deze reglementen scheppen onder andere het kader voor de kennisactiviteiten die geschikt zijn voor hercertificering.” Willem van Delft, trainer en adviseur bij Praktijkcentrum Bomen vult aan: “Binnen de Regiegroep kunnen we nu gemakkelijker afstemmen wat de EAC en de betrokken belangenorganisaties relevante bijscholing vinden.” Ronny Sprong, senior opleidingsadviseur bij IPC Groene Ruimte: “Praktijk Centrum Bomen en IPC Groene Ruimte zijn de twee partijen in Nederland die namens de EAC de Europese (her)certificering van ETW en ETT uitvoeren. Daarom is het belangrijk dat we goed met elkaar afstemmen hoe we dat eenduidig vorm geven.”

Regiegroep ETW-ETT focust op relevante bijscholing voor boomspecialisten

Activiteitenkalender

Een belangrijk resultaat van de samenwerking tussen de drie partijen is ook het creëren van een centrale ETW/ETT-activiteitenagenda, waar de kennisactiviteiten overzichtelijk worden gepresenteerd. Deze agenda biedt gecertificeerde boomspecialisten en opleiders een helder overzicht van alle activiteiten die meetellen voor de hercertificering. Van Delft: “Koninklijke VHG beheert de activiteitenagenda in opdracht van de Regiegroep. Kennisactiviteiten kunnen worden aangemeld bij de onafhankelijke toetsingscommissie en deze beoordeeld dan of de activiteit geschikt is. Sprong vult aan: “Door de jaren heen zijn er door allerlei bedrijven en opleiders initiatieven ontstaan voor het verzamelen van kennisuren, maar het is wel belangrijk dat daar een mate van regie op is. Zodat we zeker weten dat iedereen voldoet aan dezelfde standaard. En daarom hebben we de activiteitenagenda in het leven geroepen. Daarop komen alle gevalideerde activiteiten te staan. Deze zijn allemaal aan de voorkant getoetst, zo borgen we de kwaliteit.”

Regiegroep ETW-ETT focust op relevante bijscholing voor boomspecialisten

Toetsingscommissie

De Regiegroep heeft daarnaast twee keer per jaar overleg met een klankbordgroep met relevante stakeholders over het verloop en aandachtspunten in de branche. Van Rosmalen: “We vinden het belangrijk om dit hele traject vanuit een brede afvaardiging uit de branche te doen, dus zowel vanuit de opdrachtnemers als de opdrachtgevers zoals gemeenten en provincies. En natuurlijk betrokken kennisinstanties.”

Iedere organisatie die een kennisactiviteit aanbiedt kan hem digitaal bij de toetsingscommissie aanmelden. Op basis van de vastgestelde criteria wordt dan beoordeeld of het een relevante activiteit betreft. Zodra de kennisuren zijn toegekend wordt de activiteit toegevoegd aan de agenda. Sprong: “Op deze manier proberen in 95 procent van de gevallen zeker te zijn van geldige kennisuren, maar er zijn natuurlijk altijd een paar uitzonderingen. Als je bijvoorbeeld buiten Nederland een activiteit bijwoont, zoals bijvoorbeeld Elmia Wood in Zweden, dan is het zaak om zelf bewijs aan te dragen voor de hercertificering.” Activiteiten die momenteel al op de agenda staan zijn bijvoorbeeld: Boomveiligheidsinspecteur, Vaktechnisch Toezichthouder Boom, Ziektes en aantastingen, BHV voor boomverzorgers, Basistraining Boomcontroleur.

Relevant bijscholingsaanbod

Het hoofddoel van de Regiegroep is dus het toegankelijk maken van een relevant bijscholingsaanbod waar het vakgebied bij gebaat is. Van Rosmalen: “We zien dat er veel meer partijen in de markt zijn die relevante educatie aanbieden, dus we hopen dat ook zij zich binnenkort hiermee zullen melden bij ons! Vroeger ontstond er wel eens discussie over de toekenning van kennisuren en dat willen we met de activiteitenagenda wegnemen. Zodat de ETW-ers en ETT-ers weten dat er een plek is waar ze activiteiten kunnen vinden en ze vervolgens ook gegarandeerd kennispunten voor krijgen.”

Van Delft licht toe: “We willen de boomspecialisten aan de hand van de Regiegroep uitdagen om proactief met hun vak bezig te zijn. Ons vakgebied is behoorlijk aan verandering onderhevig en over het algemeen is iedere boomspecialist wel bereidt om tijd en geld te steken in bijscholing. Ik hoop als vakgenoot dat de Regiegroep als een mechanisme werkt, waarbij we ook nieuwe ontwikkelingen kunnen stimuleren. Dat als er een trend gesignaleerd wordt, we die aan de hand van de kennisactiviteiten op een gedegen manier kunnen doorvoeren in het vakgebied.”

Van Rosmalen is zeer tevreden over de samenwerking tussen de betrokken partijen. “Ik vind dat we met zijn allen echt een stap hebben gezet in iets meer dan een jaar tijd. Er zijn veel partijen in de branche en die waren het in het verleden niet altijd met elkaar eens. Des te mooier dat we nu binnen de Regiegroep en ook de klankbordgroep de neuzen dezelfde kant op hebben gekregen. En dat er een breed draagvlak is voor dit hercertificeringsstelsel. Uiteindelijk is dat ook het doel, de kwaliteit van het vak naar een hoger plan trekken. Ik vind dat alle betrokken partijen daarin mooie stappen hebben gezet en constructief hebben meegewerkt.”

De volledige ETW/ETT-activiteitenagenda is voor iedereen toegankelijk en te vinden op https://www.pe-online.org/fe/public/agenda/792/. Aanmelden van een kennisactiviteit kan via https://www.vhg.org/ondernemer/onderwerpen/info/default.aspx?thema=opleidingen&over=ETW-ETT