Circulaire trottoirtegel

GP Groot heeft een trottoirtegel ontwikkeld die grotendeels is gemaakt van secundaire grondstoffen. De trottoirtegel is met de herbestrating van de Egmonderstraat, Lindenlaan en Koornlaan in het Alkmaarse Nassaukwartier voor het eerst toegepast in Nederland.

Circulaire trottoirtegel

Foto: wethouder Robert te Beest van gemeente Alkmaar en Daniëlle Groen van GP Groot (Erik Boschman Foto & Film, Alkmaar)

GP Groot gaat in de komende jaren meer producten ontwikkelen met secundaire grondstoffen onder het merk Moois. De basis voor de tegel is een kwalitatief hoogwaardig mengsel waarbij bijna 70 procent van primair zand en grind is vervangen door herwonnen betongranulaat, secundair zand en, indien gewenst, gerecycled glas voor nachtreflectie.

De productontwikkeling ervan gebeurt bij voorkeur in nauwe samenwerking met marktpartijen die kunnen leveren en weer afnemen om zo de cirkel rond te maken. Voor de circulaire trottoirtegel is een samenwerking opgezet met Stadswerk072 (uitvoerder beheer en onderhoud van de openbare ruimte).

Ronald Balvers, directeur van GP Groot recycling: ‘Vroeger waren we met onze afvalinzamel- en recyclingactiviteiten vaak het einde van de keten. Nu zijn juist deze activiteiten van prominent belang op weg naar een circulaire economie. Want ze vormen de basis voor de productie van circulaire grondstoffen en gerecyclede goederen.’