Bouwtechniek voor hoveniers

VHG en Bouwmensen, de opleider voor de bouw- en infrasector, hebben een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Hiermee verstevigen ze de basis voor een uitgebreider scholingsaanbod van bouwkundige vaardigheden voor de hoveniers- en groenvoorzieningssector.

Foto: Timo Jansen (voorzitter Bouwmensen, links) en Jeroen Zijlmans (beleidsadviseur

Foto: Timo Jansen (voorzitter Bouwmensen, links) en Jeroen Zijlmans (beleidsadviseur arbeidsmarkt en onderwijs VHG) tekenen de overeenkomst

Beide organisaties concluderen dat marktontwikkelingen leiden tot een verbreding van de opleidingsvraag. Vanuit het actieve VHG-platform Jonge Ondernemers kwam de concrete roep om gerichte bouw- en elektro- en installatietechnische nascholing. De succesvolle cursus Elektrotechniek voor Hoveniers gaf de doorslag voor verdere samenwerking.

Deze overeenkomst vormt de basis voor een landelijk nascholingstraject bouwkundige vaardigheden, speciaal voor hoveniers. Jeroen Zijlmans, beleidsadviseur arbeidsmarkt en onderwijs van VHG: ‘Je ziet steeds meer dat tuinen als verlengstuk van de woning worden beschouwd. Naast beplanting zijn ook andere onderdelen belangrijk geworden. Denk aan jacuzzi’s, buitenkeukens en overkapte terrassen. Dit vraagt om verdieping van het vakmanschap van de hoveniers.’

De samenwerkingsovereenkomst maakt het mogelijk om opleidingen te volgen op meer dan 30 uitvoeringslocaties van Bouwmensen.

Als start van de samenwerking hebben beide organisaties met regionale hoveniersbedrijven een eerste driedaagse cursus Bouwtechniek voor Hoveniers ontwikkeld. Deze begint in januari 2022 op twee locaties. Medio april 2022 wordt de pilot geëvalueerd en bij goede ervaringen in de elektronische leeromgeving van Bouwmensen ondergebracht.