Huizen gaan op in het landschap

Onlangs werden de winnaars van de 17e editie van BNA Beste Gebouw van het Jaar uitgereikt. Landgoed de Lage Lier in Molenbeek (Limburg) ging niet met de hoofdprijs aan de haal, maar de jury bleek zeer onder de indruk van het groengebied.

Huizen gaan op in het landschap
Huizen gaan op in het landschap
Huizen gaan op in het landschap

De jury vindt dit project voorbeeld stellend door de manier waarop wordt omgegaan met het landschap. Het groengebied is geconserveerd terwijl de biodiversiteit is verrijkt met nieuwe plantensoorten, gericht op het aantrekken van insecten en andere dieren. De woningen zijn tamelijk onopvallend in het groen geplaatst. De huizen openen zich naar de achtertuinen, die opgaan in het landschap. Als de tuinen en het landschap over vijf jaar volgroeid zijn, biedt dit project een prachtige woon- en natuurbeleving.

Het woonensemble

Het woonensemble is het hart van het landgoed en ligt op de grens van het open veld en de besloten laagte, de geheime vallei. De bewoners aan de oostkant kijken uit op heide, beboste helling en waterpartij. De bewoners aan de westkant kijken uit over het open veld van waaruit het gebouw met lange zichtlijnen zichtbaar is. Het ontwerp heeft een sculpturale vormgeving en de 8 wooneenheden zijn samengevoegd in een gebouw met een centrale binnenplaats.

De groene daken en de beplantingen in de patio’s en binnenplein geven het gebouw een groen karakter en het gebouw sluit zo aan op het landschap. De centrale binnenplaats van het woongebouw is aangesloten op wandelpaden die door het landgoed gaan. Het binnenplein (de ontmoetingsplek) vormt de tegenhanger van de buitenplaats, waar het gebouw integraal deel van is. Het hart van het gebouw sluit zo direct aan op de omringende natuur.

Foto’s: Auke van der Weide