Tuinen worden slimmer

Harvesting Elements, New Frontiers en Soft Landing. Dit zijn de drie Tuinbranche Trends 2019, die in kaart zijn gebracht door Tuinbranche Nederland, iBulb en Bloemenbureau Holland. Deze partijen werkten hiervoor samen met trendwatcher Aafje Nijman. Wat zijn de kenmerken van deze drie stijltrends?
HARVESTING ELEMENTS
Overload aan producten en bezorgdheid om het milieu leiden tot een sobere levensstijl van pure eenvoud, waarbij duurzaamheid hoog in het vaandel staat. Om de toekomst leefbaar te houden, zullen we verantwoording moeten nemen.
We zullen langzamerhand een nieuwe ethiek ontwikkelen om die verantwoordelijkheid vorm te geven. Ook de leefbaarheid van de steden, die sterk aan het groeien zijn, is een belangrijk onderwerp. Hier zal groen in openbare ruimten, maar ook in en om het huis, onmisbaar zijn.
Tuinen worden slimmer
Indoor
Door de versoberde levensstijl ontstaan eenvoudige, opgeruimde en rustgevende interieurs. Ritme en rust zijn belangrijk in deze interieurs. Geen overbodige details: het pure product telt, zonder te veel poespas. Daarnaast vindt een ware revival van gerecyclede materialen plaats.
Dit betekent een natuurlijke uitstraling van uniek ogende producten. Visueel vormt dit een contrast met de rustige en heldere vormgeving die ook in binnen dit thema valt.
De kunst is deze twee elementen te combineren tot een harmonieus geheel waar rust, overzicht en producten met een bijzonder en duurzaam verhaal hand in hand gaan.

Outdoor
In de tuin is hetzelfde visuele contrast terug te vinden als in het interieur. Aan de ene kant is er een heldere, opgeruimde tuin, overzichtelijk ingedeeld en voorzien van producten met eenvoudige geometrische vormgeving.
Aan de andere kant speelt ook hier het hergebruik van materialen een rol waardoor producten er juist rommelig en onregelmatig uitzien. Vanwege de gerecyclede materialen is de kleur zwart belangrijk.
Opvallend zijn de grote hoeveelheden materialen die vanuit een duurzaamheidsgedachte op de markt komen, zoals tegels van beton met schelpen als decoratief element. Als tegenhang van het veelvuldig gebruik van zwart, is het gebruik van krachtig groen in de beplanting belangrijk.

Tuinen worden slimmer
NEW FRONTIERS
De tsunami van technologie die op ons afkomt, zal onze wereld totaal veranderen. In een versneld tempo worden onze ‘analoge’ woningen smart. Deze technologisering is erop gericht om de gebruiker eindeloos veel gemak te brengen.
Automatisch zal onze omgeving op ons gedrag en onze behoeftes anticiperen. Hierdoor zal een gezonde en comfortabele leefomgeving gecreëerd worden. Gezonde balans tussen body & mind staat centraal.
Om mee te kunnen gaan in deze technologische golf zullen smart oplossingen overtuigend moeten worden toegepast, ook ten aanzien van groen in onze directe leefomgeving.

Indoor
In het interieur ontstaat mede hierdoor een fris, helder en soms futuristisch beeld. Transparante materialen met ongewone kleurgradaties, metallic finishes en iriserende oppervlaktestructuren geven het interieur een gevoel van ongekende technologische vernieuwing. Krachtig, technisch maar toch vriendelijk.
Vooral de nieuwe materialen geven het gevoel dat het interieur van alle nieuwe technologische snufjes voorzien is. Daarnaast zijn er smart oplossingen, bijvoorbeeld in de vorm van plantpotten die je met behulp van een app informatie geven over de plant.
De energieke uitstraling van groen in combinatie met technologische snufjes moet ervoor zorgen dat groen een eigentijds product blijft, een product dat onmisbaar is voor een gezonde balans tussen lichaam en geest.

Tuinen worden slimmer
Outdoor
Ook voor de tuin staat de futuristische uitstraling centraal. Hightech en natuur wisselen elkaar af. Smart gardens doen hun intrede. Veel technische oplossingen die ons leven makkelijker maken en in het interieur vanzelfsprekend beginnen te worden, vinden hun weg naar de tuin.
Om de beleving van de smart technologie ook visueel door te trekken worden transparante en semi-transparante materialen gebruikt, waardoor een vervreemdend soort diepte-effect ontstaat.
Spiegelende materialen en producten met olie- of iriserend effect versterken de onwerkelijke uitstraling. Als basis voor bloeiende beplanting geven wit, paars en lila het juiste effect.

SOFT LANDING
Door de harde en steeds grimmiger wordende maatschappij ontstaat een behoefte aan verzachting. De wereld moet mooier en vriendelijker worden en de consument heeft er behoefte aan om te worden gepamperd. Hoe kunnen we een vriendelijke, zachte en comfortabele woonomgeving creëren en een oase aan rust bieden waar zo veel behoefte aan is? Dit is de ideale vraag om met groen te beantwoorden.

Tuinen worden slimmer
Indoor
In het interieur leidt dit tot het gebruik van harmonieuze pasteltinten, comfortabele vormen en superzachte materialen, alsof het interieur een groot zacht kussen is waarin je je kan laten vallen. Zelfs de harde materialen lijken een zachte uitstraling te hebben. Hier en daar verwijzen folkloristische details naar een historische of etnische oorsprong. Bloemen en planten spelen in deze vriendelijke en zachte omgeving een grote rol.
Bladplanten met harig blad, fijn blad, of pluimbloemen versterken het zachte beeld. De gebruikte snijbloemen hebben zachte, volle bloemvormen of juist hele fijne bloemetjes die een wolkig effect geven, zoals gipskruit.

Outdoor
De tuin krijgt de comfortabele uitstraling van dit thema door het gebruik van de juiste planten en struiken met een extreem zachte uitstraling. Denk hierbij aan mos, vol bloeiende struiken, pluizige grassen en planten met zachtharig blad. $De tuin geeft je het gevoel alsof je door een enorm zacht kussen wordt opgevangen. Ook tuinmeubelen krijgen een zachte en volumineuze uitstraling.
Zachte grote kussens, opblaasproducten (mits ze een vriendelijke en eenvoudige uitstraling hebben), tuinkleden, schapen- en geitenvachten en semi-transparante zonwering dragen hieraan bij. Ook hier wordt alles uitgevoerd in zachte vriendelijke pasteltinten.

Tuinen worden slimmer

Groentechniek Holland