Groen verzacht de pijn

Functioneel, onderhoudsvriendelijk en attractief. De tuin die Robin en Kevin Adam ontwierpen rond een artsenpraktijk in Overijse (België) heeft het allemaal. Wie er de dokter bezoekt, geniet van een verlaagde bloeddruk omdat je er vanuit de wachtruimte kijkt naar een klaterende waterpartij. En dat terwijl het drukke verkeer vlakbij over de ring rond Brussel raast. Je zou het niet zeggen.
Groen verzacht de pijnEnkele jaren geleden besloot een dokterskoppel uit Overijse dat hun privéwoning te klein begon te worden om patiënten nog op een aangename en comfortabele manier te kunnen ontvangen. Toen er enkele honderden meters van hun woning een perceel grond te koop werd aangeboden, waagden ze de sprong. Ze gaven aan het tuinaannemersduo Kevin en Robin Adam carte blanche om de tuin rondom de moderne woning aan te leggen. 

Groen verzacht de pijnRechtlijnig en organisch
In hun ontwerp besteedden Kevin en Robin zowel aandacht aan functionaliteit als aan onderhoudsvriendelijkheid. Dat vertaalt zich in een combinatie van rechtlijnigheid en organische vormen. In de voortuin primeert het functionele met een ruime inrit en parking die van elkaar gescheiden zijn door drie megabetontegels. Deze krijgen extra cachet door een ledstrook langszij. Een sierlijke Gleditsia dient als keerpunt op de oprit. Patiënten die minder goed te been zijn, vinden achter de zwarte accentmuur een lichthellend pad naar de voordeur. Langs de woning loopt een klinkerpad uit op een ruim grindpad tussen diverse wintergroene massieven. In de hoogte krijgen ze het gezelschap van verscheidene krentenbomen. Deze brengen ritme en dynamiek in het geheel. Met hun uitbundige voorjaarsbloei en sfeervolle herfstverkleuring volgen ze de seizoenen. 

Groen verzacht de pijnOpstaande waterpartij
Achterin de tuin, tegen het raam van de wachtkamer, kozen Kevin en Robin voor een verfrissende, opstaande waterpartij. Drie waterspuwers leiden het water uit een met natuursteenstrips bezette siermuur naar een lager bassin, van waaruit het water breed klatert naar de natuurlijke filterzone. Het geluid van het water filtert alle omgevingsgeluiden en heeft een rustgevend effect. De sobere beplanting in voor- en zijtuin vindt een kleurrijk hoogtepunt in de bloemenborders links en rechts van de waterpartij. Een stijlvolle beukenhaag omzoomt het perceel. Bij het vallen van de avond leven de tuin en waterpartij op dankzij een sfeervolle verlichting. Zowel de eigenaars als hun patiënten zijn aangenaam verrast door het rustgevende ontwerp.