Achtste editie van Meesters in de Tuin

© Meesters in de Tuin
© Meesters in de Tuin

In oktober vond voor de achtste keer Meesters in de Tuin plaats, een event voor tuinarchitecten en hoveniers die hun klanten vinden in het hogere segment. “Elk jaar draaien we een beetje aan de knoppen om het nog beter te maken”, vertelt initiatiefnemer Niels in ’t Veen. Een van de veranderingen was dat er voor het eerst ook een dag voor consumenten was.

© Meesters in de Tuin
© Meesters in de Tuin

Meesters in de tuin vond vorige maand plaats, op 12 en 13 oktober. Tuinontwerpers, tuinarchitecten, hoveniers en zwembadbouwers die zich gespecialiseerd hebben in het hogere segment, ontmoeten elkaar bij dit jaarlijkse evenement om inspiratie, kennis en contacten op te doen. Daarbij is de sfeer een belangrijke factor, vertelt initiatiefnemer Niels in ’t Veen: “Vanaf het moment dat mensen binnenkomen op de beursvloer, moeten ze zich fijn voelen door de ambiance: de aankleding, het licht, het geluid, de geuren. Elk jaar draaien we een beetje aan de knoppen om het event nóg beter te maken. Dit jaar hadden we al muziek bij de parking. De entree was mooi vormgegeven met groen en bomen, en nog voordat de gasten binnen waren, werd twee, drie keer een hapje aangeboden. Het culinaire gedeelte was ook dit jaar weer heel belangrijk, met onder meer live cooking.”

Achtste editie van Meesters in de Tuin

Ook voor consumenten              

Een grote verandering dit jaar was de consumentendag. “Die tweede dag is op verzoek van de exposanten”, vertelt In ’t Veen. “Zij investeren energie, tijd en geld in de stands en vinden het jammer dat ze na één avond weer moeten afbreken. Maar als je het event verlengt naar twee dagen, komen de gasten op verschillende dagen en ontmoeten ze elkaar niet meer. We vinden het heel belangrijk dat ondernemers uit hetzelfde nichesegment elkaar blijven tegenkomen, dat netwerk willen we pertinent niet uit elkaar trekken. Dus als we het evenement langer willen maken, moeten we dat voor verschillende doelgroepen doen. Zo kwamen we erop uit om dit jaar de vrijdag toe te voegen als dag voor consumenten. Dat was een gok, we hadden geen idee hoeveel gasten we op die dag zouden krijgen. Uiteindelijk zijn er op de vrijdag 922 bezoekers geteld, daar waren we heel tevreden over.”

Achtste editie van Meesters in de Tuin

Lees ook: Meesters in de tuin: “Met ons event vullen we een niche”

Twintig kennissessies

Er was nog een verandering: “We hebben dit jaar veel aandacht besteed aan het onderdeel kennis. Waar we voorheen vijf kennissessies hadden, hadden we er nu ruim twintig in twee theaters. Daarvoor werd de techniek van de silent disco gebruikt, dus mensen konden met een koptelefoon meeluisteren. Het gaf vrijheid dat mensen bij een statafel konden staan met een koptelefoon, maar ook weer konden weglopen. Bij sommige kennissessies hadden we wel honderd tot honderdvijftig koptelefoons die allemaal bezet waren.” In de kennissessies kwamen uiteenlopende onderwerpen aan bod. “Zo kwam Nico Wissing van NL Greenlabel vertellen hoe belangrijk groen in de tuin is. We vertegenwoordigen met dit event misschien wel een heel grijs stuk van de branche, maar zonder groen is er niks. Jelle Westra van TuinKeur, gaf een duidelijk beeld van de ontwikkelingen bij de uurtarieven van hoveniers. Hoofdspreker was Jan van Setten, auteur van meerdere managementboeken, die vertelde over klantgerichtheid. Kortom, het ging van marketing tot financieel, van groen naar grijs, alle facetten kwamen aan bod. Vanwege die kennissessies noemden we dit ook wel ‘the brain edition’.”

Appjes

In ’t Veen kijkt tevreden terug op het evenement. “Voor mij is het grootste succes van het evenement dat het niet alleen een beurs is, maar vooral een jaarlijks moment voor dit deel van de markt om elkaar te ontmoeten. Daarbij is de ontspannen, ongedwongen sfeer heel belangrijk. Om half 1 ’s nachts moesten we nog ruim driehonderd gasten vertellen dat het afgelopen was. Na afloop kreeg ik appjes van bezoekers en exposanten dat ze zo’n fantastische avond hebben gehad. Dat vat het succes voor mij samen.”

 Tekst: Nolanda Klunder