Actueel: witbol en ruwbeemd in het gazon

Door de zachte winter is het gras in de wintermaanden door blijven groeien. Bepaalde ongewenste grassoorten, zoals ruwbeemd en witbol, steken dan de kop op. Deze soorten doen het beter bij lagere temperaturen dan het cultuurgras.

Vanaf november kunnen ruwbeemd en witbol zich al ontwikkelen in de grasmat. Dan krijg
Actueel: witbol en ruwbeemd in het gazon | TuinVAK
Actueel: witbol en ruwbeemd in het gazon | TuinVAK

Vanaf november kunnen ruwbeemd en witbol zich al ontwikkelen in de grasmat. Dan krijg je plekken in het gazon. Mijn advies is daarom om in augustus al na te gaan denken over het najaarsonderhoud, zodat de grasmat zo gesloten mogelijk de winter in gaat. Dit heeft ook te maken met bemesting en maaien. Als je zorgt dat de mat echt gesloten is, dan zul je zien dat ongewenste grassen ook minder mogelijkheden hebben. Ze hebben dan meer moeite om hun plekje op te eisen in de grasmat. Wanneer de grasmat open staat of open valt, dan geeft hij alle ruimte aan ongewenste grassen.

Advanta’s advies voor witbol:

Kenmerkend voor witbol is zijn grove polvorming, het fluweelachtige/harige blad waar dauw gemakkelijk op blijft hangen en paarsachtige verticale strepen op de bladschede. Witbol is een vochtminnende soort. Het kan plakkaten vormen en zich agressief uitbreiden in de grasmat. Op grasmatten die sterk worden betreden, zoals voetbalvelden, heeft witbol het moeilijk om zich te handhaven. Wanneer je wiltbol gelijk aanpakt bij het ontstaan, is het goed te beheren.

* Zorg voor een gesloten mat door goed te bemesten

* Steek witbolpolletjes meteen uit zodra je ze ziet in het gazon

* Als er plakkaten dreigen te ontstaan, verticuteer of hark ze goed uit

Advanta’s advies voor ruwbeemd:

Ruwbeemdgras groeit beter bij lagere temperaturen en is winterhard. Verdraagt instraling van de zon slecht en kan ook niet goed tegen intensieve betreding. Je herkent ruwbeemd aan het bruine blad en stengelschede, groeit plat en komt niet in bloei, vormt bovengrondse uitlopers. In het voorjaar heeft ruwbeemd vaak plakkaten gevormd, die na maaien lichte plekken zijn in het gazon.

* Ruwbeemd begint meestal met enkele pollen in de grasmat, steek deze er direct goed uit me een mesje

* Zorg voor een goed drainerende toplaag; wanneer de toplaag niet overtollig nat is, remt dit de groei van ruwbeemdgras

* Door verticuteren en eggen kun je ruwbeemd terugdringen; let op: dit kan niet in de winter en het voorjaar, wanneer ruwbeemdgras het meest visueel aanwezig is.