Alternatieve vormen van onkruidbeheersing

#Tuinvak 31-05-2021
Alternatieve vormen van onkruidbeheersing

Onkruidbestrijders op basis van glyfosaten horen niet meer thuis in onze tuin. Maar wat zijn nu de alternatieven om onkruid te beheersen?
Alternatieve vormen van onkruidbeheersing
Hakken of schoffelen heeft het snelst effect bij zaadonkruid (onkruid dat zich via zaad voorplant). Wortelonkruid (onkruid dat zich via de wortels voorplant) zal je vaker moeten schoffelen of -hakken, tot de plant uitgeput is. De Polet Traditional schoffel met hiltsteel is de ideale tool om rechtopstaand te schoffelen. Dankzij de lange steel werk je rechtop wat veel beter is voor de rug en dus ergonomischer. Nieuw is de Gekartelde Vleugelschoffel. Het ideale gereedschap om tussen de planten zowel trekkend als duwend onkruid te wieden. Het blad is vervangbaar en blijft dankzij zijn gekartelde structuur altijd scherp. 

Sinds een paar jaar heeft Polet de U-schoffelhak op de markt gebracht. Dit is een combinatie van een hak en schoffel. Deze multifunctionele tool is roestvrij, oersterk en rondom aangescherpt. Je kan er al duwend of trekkend mee werken. Met de uitsparing aan de zijkant kan je ook de wortels van bijvoorbeeld distels of paardenbloemen uitsteken. Voor het verwijderen van zwaar onkruid zonder de wortels van de omliggende bomen en planten te beschadigen gebruik je dan weer best een landhak of houweel. In borders tussen de planten of in bloembakken zijn handgereedschappen heel handig. De tools zijn ideaal voor kleiner werk waarbij je de rest van de tuin of grond niet wil verstoren. 

Onkruid en mos verwijderen
Om onkruid en mos op terrassen, paden en opritten te verwijderen gebruik je best een voegenkrabber/borstel. Dankzij de speciale messing haren en een extra krabber tegen hardnekkig vuil, verwijder je makkelijk mos uit de voegen. Klinkerborstels zijn er dan weer voor brede voegen.

Nieuw is het Gekartelde Voegenmes met inox roestvrij vervangbaar blad, dat ideaal is om tussen voegen het onkruid te verwijderen. Door zijn gekartelde structuur neemt hij meer onkruid mee uit de voeg dan een gewone voegenkrabber en heeft hij altijd scherpe hoeken, zelfs na slijtage.

Een onkruidvrij gazon
Onkruid in het gazon is wat moeilijker om te lijf te gaan want je wil natuurlijk niet het gras errond ook verwijderen. Daarom is een onkruidsteker als handgereedschap of met lange steel ideaal. Dankzij zijn uitsparing vooraan snijd je de lange wortels af en kan je het onkruid door een kleine hefboombeweging vlot verwijderen.

Alternatieve vormen van onkruidbeheersing
Alternatieve vormen van onkruidbeheersing