Architectenbureau ontwikkelt klimaatadaptief kwartetspel

Klimaat 06-06
Architectenbureau ontwikkelt klimaatadaptief kwartetspel

KAW introduceert deze dagen een kwartetspel dat opdrachtgevers, professionals en bewoners moet helpen om eenvoudig klimaatadaptieve keuzes te maken. Daarmee kunnen ze zich kundig voorbereiden op de gevolgen van klimaatverandering.

Architectenbureau ontwikkelt klimaatadaptief kwartetspel

Klimaatadapatie betekent – kort gezegd – dat we onze gebouwde omgeving klimaatrobuust maken door middel van het toepassen van duurzaamheidsmaatregelen. Op dit moment blijven die maatregelen een beetje hangen bij retentiedaken, groene gevels, regentonnen en infiltratiekratten.

Kwartetspel

KAW hoopt dat geïnteresseerden het spel met elkaar gaan spelen en zo geïnformeerd raken over alle mogelijkheden, en bijvoorbeeld de impact, de moeilijkheidsgraad van de maatregel, de koppelkansen en kosten. Zo helpt het spel om relaties tussen ingrepen te leggen. Door in combinaties te denken die elkaar versterken, kun je echt impact maken. 

Uit een onderzoek van & Flux in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken bleek onlangs dat de keuze voor een specifieke duurzaamheidsmaatregel voornamelijk genomen wordt omdat het Klimaatakkoord dit voorschrijft, maar minder omdat de specifieke situatie op een bepaalde plek daarom vraagt.

Een mooi voorbeeld is het planten van een leiboom voor de gevel. Het effect dat dit heeft staat gelijk aan het gebruik van vier airco’s. De schaduw van de boom zorgt er namelijk voor dat de woning minder opwarmt in de zomer. In de winter is de boom ‘loofloos’, waardoor de woning wel warmte ontvangt. Of neem het aanleggen van een beek of sloot. Dat lijkt in eerste instantie een behoorlijke opgave die veel geld kost, maar als de straat toch wordt opengebroken (bijvoorbeeld bij aanleg van een warmtepomp), wordt het een heel ander verhaal. Bij een recent project in Den Bosch ontwierp KAW een retentiedak om water te bergen en hittestress tegen te gaan, maar het dak met gezamenlijke moestuin zorgt tegelijkertijd voor cohesie tussen de appartement-bewoners.

Voor veel meer info en het opvragen van het kwartetspel zie: https://www.kaw.nl/actueel/blog-maak-eenvoudig-klimaatadaptieve-keuzes-met-dit-kwartetspel/.