Beste nieuwigheid

#Tuinvak 21-08-2019
Beste nieuwigheid

Clematis ‘Zo14100’ (Little Lemons) is uitgeroepen tot beste Nieuwigheid Plantarium 2019. Cercis canadensis 'Carolina Sweetheart' van Joh. Stolwijk & Zn. uit Boskoop heeft in de categorie Tuin-, balkon- en terrasplanten de Plantarium persprijs gewonnen.
Beste nieuwigheid
Clematis ‘Zo14100’ Little Lemons werd ingezonden door Clematiskwekerij J. van Zoest uit Boskoop en is een doorbraak in de veredeling van Clematis. De plant heeft een bijzondere, zeer compacte en bossige groei en is niet klimmend. Little Lemons is rijk bloeiend met zachtgele hangende klokvormige bloemen en is toepasbaar in borders en potten, maar ook in hanging baskets. Uniek en vernieuwend, aldus de KVBC jury.
Buiten de beste nieuwigheid werden nog twee andere planten door de jury met goud bekroond. Buddleja 'SRPBUD989' (BLUE SARAH) en Hydrangea paniculata 'HYLV02' (WHITELIGHT) beiden ingezonden door Kwekerij Lendert de Vos BV uit Reeuwijk, kregen een gouden medaille. De jury kende voorts elf zilveren en achttien bronzen medailles toe. 63 planten gekeurd Bij de 37e editie van Plantarium waren er 78 nieuwigheden aangemeld. Hiervan zijn 77 inzendingen geaccepteerd voor de keuring. Uiteindelijk zijn er 63 planten gekeurd.

Persprijs
Cercis canadensis 'Carolina Sweetheart' van Joh. Stolwijk & Zn. uit Boskoop heeft in de categorie Tuin-, balkon- en terrasplanten de Plantarium persprijs gewonnen. De Cercis canadensis 'Carolina Sweetheart' was favoriet bij veel juryleden. Het is een Cercis canadensis met spectaculair bont blad. De boom geeft in meerdere seizoenen een kleurenshow en is door zijn gemiddelde grootte geschikt voor in de tuin.
In de categorie concepten ging de persprijs naar POTTBURRI van F.N. Kempen uit Mijdrecht. Over POTTBURRI was de jury unaniem: biologisch afbreekbare pot die voorziet in de vraag naar niet-plastic producten. Het concept heeft een catchy naam en de mooie kleur van de pot spreekt aan. In de categorie Tuinplanten werden acht inzendingen door de jury beoordeeld. De tweede plaats was voor Acer palmatum ‘Extravaganza’ ingezonden door Van Son & Koot bv uit Kaatsheuvel en de derde plaats voor Helianthus SUNbelievable Brown Eyed Girl van F.N. Kempen uit Mijdrecht.

Plantarium 2019 wordt gehouden van 21 t/m 23 augustus 2019 aan de Denemarkenlaan 11 op het International Trade Centre Boskoop/Hazerswoude.

Beste nieuwigheid
Beste nieuwigheid