Botanische kunst door de eeuwen heen

Op 3 november 2022 verschijnt bij HL Books ‘Botanische kunst door de eeuwen heen’ van Martyn Rix in samenwerking met Royal Botanic Gardens Kew.

Botanische kunst door de eeuwen heen | TuinVAK

Botanische tekeningen – van de vroegste fresco’s tot de hedendaagse illustraties – spreken al eeuwenlang tot de verbeelding. Martyn Rix dook in de archieven van Kew Gardens en laat aan de hand van 250 zeldzame afbeeldingen zien hoe de botanische kunst zich door de eeuwen heen heeft ontwikkeld. Rix reist daarbij de hele wereld rond en vertelt het verhaal van de illustratoren, kunstenaars, globetrotters, onderzoekers en verzamelaars.

Hij besteedt aandacht aan bekende kunstenaars als Leonardo da Vinci, Pierre-Joseph Redouté en Maria Sibylla Merian, maar hij duikt ook in de schetsboeken van wereldreizigers en natuuronderzoekers die op hun verre reizen de meest exotische bloemen en planten verzamelden.

Het levert een ware schat aan beelden op en zo laat Floralia zien dat de schitterende prenten en schilderijen voor de één geliefde verzamelobjecten waren en voor de ander een waardevolle bron van kennis.

Martyn Rix, Floralia – Botanische kunst door de eeuwen heen | ISBN 978 90 5615 969 6