Brandstofstaafjes van resthout

Het lijkt op hondenvoer, maar een hond zal de pellets niet eten. Het zijn kleine samengeperste staafjes hout die dienen als brandstof voor een pelletkachel. Het hout is onbewerkt afvalhout zoals houtkrullen en zaagsel. Ze zijn te koop bij de pelletboer in handzame zakken of in losse bulkvorm. Maar kun je ze ook zelf maken?
Brandstofstaafjes van resthout | TuinVAK
Brandstofstaafjes van resthout | TuinVAK
Brandstofstaafjes van resthout | TuinVAK
De pelletkachel heeft een efficiënte verbranding. Hierdoor wordt een hoog rendement bereikt. Ofschoon bij houtverbranding er sprake is van CO2 uitstoot, is deze uitstoot door de bomen gecompenseerd. We spreken dan van een neutrale uitstoot. Op basis van dit gegeven werd tot 2020 een subsidie toegekend bij aanschaf van een pelletkachel.
 
Pellets als brandstof
Het hout dat gebruikt wordt, is altijd afkomstig uit de bosbouw of meubelindustrie. Het is een restproduct zoals zaagsel, houtkrullen en schors. Pellets worden niet vervaardigd uit bomen. Het materiaal is altijd een soort van afvalproduct. Houtpallets worden industrieel vervaardigd door een versnipperaar en droger. Hout wordt verkleind en vervolgens gedroogd om het vochtgehalte te reduceren. Uiteindelijk wordt het hout geperst in kleine staafjes van 6 millimeter groot
 
Zelf maken een hele kunst
Met een pelletpers kunnen zelf pellets gemaakt worden van resthout. Tenzij je een houthandel hebt, is het toch lastig om aan resthout te komen. Vervolgens heb je een opslag nodig voor het resthout en de pellets. Ook de pers dient het juiste vermogen te hebben om het hout te reduceren naar compacte geperste houtkorrels. Pellets zijn als brandstof goedkoper dan aardgas of olie. De duurste brandstof in kWh is elektriciteit.
 
Hout bepaalt kwaliteit
De kwaliteit van het hout speelt een belangrijke rol bij de verbranding. Hout pellets dienen droog en schoon te zijn en afkomstig uit onbehandeld resthout. Ook is het productieproces belangrijk. De juiste pers met de juiste vochtigheid en de goede druk zorgt voor een goede houtpellet. Goede houtpellets zijn gecertificeerd. Dit geeft de zekerheid dat er geen gebruik is gemaakt van bewerkt of verontreinigd hout.
De pelletkachel wordt vooral als bijverwarming gekocht. Het is een sfeermaker waar je het vuur door het venstertje kunt zien. De meeste mensen kiezen voor het gemak van kant en klare pellets meestal in zakken van 15 kilo. 
Gepubliceerd op

Abonneren

Geen enkele uitgave meer missen?

Abonneren

Delen


  • Agenda

  • Geen agenda-items bekend.