Circulair woongebouw met groene gevel

25-10-2022
Circulair woongebouw met groene gevel

In de buurt Maaswaard in Venlo, siert een prachtig gebouw de skyline. Het is een wooncomplex met 95 zelfstandige appartementen en het eerste circulaire woongebouw van Venlo. De groene gevel is getooid met zeven verschillende plantsoorten, verspreid over 97m2, middels het gepatenteerde MobiPanel systeem van Mobilane.

Circulair woongebouw met groene gevel

Het complex is ontworpen door Kraaijvanger Architects uit Rotterdam, die ook het naastgelegen Stadskantoor hebben ontworpen. Het is ontwikkeld door B-Right Urbanliving en Janssen de Jong projectontwikkeling, en gebouwd door Janssen de Jong bouw zuid. De gemeente heeft haar duurzaamheidsambities in 2020 in kaart gebracht en deze zijn vervolgens door Kraaijvanger Architects vertaald naar een schetsontwerp, wat resulteerde in dit bijzondere circulaire woongebouw.

Circulair woongebouw met groene gevel

MobiPanel is speciaal ontwikkeld om toekomstbestendig en duurzaam bouwen nog toegankelijker te maken. Het systeem is ontwikkeld vanuit de circulaire gedachte. Alle componenten zijn daarom demontabel, remontabel en recyclebaar. De plantcassettes zijn voorzien van twee ruime sleuven voor planten van diverse afmetingen. Het MobiPanel groene gevel systeem leent zich hierdoor voor een breed scala aan planten. De planten nemen water op uit de interne waterbuffering via een capillair microvezeldoek. Een geautomatiseerd irrigatie- en drainagesysteem zorgt voor een evenwichtige watervoorziening en efficiënt waterverbruik in de groene gevel.

Circulair woongebouw met groene gevel