Finalisten Nationale Wedstrijd Hovenier 2024 bekend

Events 09-01
Alle  deelnemende teams met hun coaches en VHG-directeur Marc van Rosmalen.
Alle deelnemende teams met hun coaches en VHG-directeur Marc van Rosmalen.

De teams van Aeres MBO Nijkerk, Aeres Velp, Vonk MBO Hoorn en Yuverta Nijmegen kwamen zaterdag 4 november 2023 als winnaars uit de bus tijdens de driedaagse kwalificatiewedstrijd voor de Nationale Wedstrijd Hovenier 2024 van Koninklijke VHG. In totaal tien teams van twee studenten streden bij IPC Schaarsbergen om een plek in de finale, die van 9 tot en met 11 januari 2024 tijdens de Groene Sector Vakbeurs in Hardenberg plaatsvindt. De andere deelnemers waren Curio Breda (2 teams), Lentiz MBO Oostland, Yuverta Boxtel en Zone.College (2 teams).

Alle  deelnemende teams met hun coaches en VHG-directeur Marc van Rosmalen.
Alle deelnemende teams met hun coaches en VHG-directeur Marc van Rosmalen.

Donderdag klonk het startsignaal voor de aankomend hoveniers die vanuit het hele land aan deze kwalificatiewedstrijden deelnamen. In de hal van IPC Schaarsbergen was de spanning al snel om te snijden tijdens het maken van de wedstrijdopdracht. De ontwerpers van Janse & Berkhof Tuinen hadden hiervoor een duintuin bedacht. Deze wedstrijdtuin, mede mogelijk gemaakt door talrijke sponsors, bevatte allerlei technische onderdelen: borders met hoogteverschillen, aangeplant met typische duinbeplanting en bomen, klinkerverharding in keperverband, met afwateringsput en verlichting. Op school had elk team alvast een eigen naambord gemaakt voor in de tuin, waarmee de entree leek op een echte duinopgang.

Fanatiek

Organisator Nicole Slagmolen kijkt met plezier terug op deze kwalificatiewedstrijden: “Een leuke wedstrijdtuin, die bedrieglijk makkelijk leek. De teams gingen er fanatiek mee aan de slag. Ik denk dat de vier winnende teams voor een spannende finale gaan zorgen in Hardenberg!”

Ook VHG-directeur Marc van Rosmalen vond het mooi om te zien hoe hard alle teams werkten aan de duintuin. “Dit zijn de helden die Nederland in de toekomst gaan vergroenen!”

Trainen voor de finale

De vier teams die doorgaan hebben nog even om te trainen voor de finale. Ze werken de komende tijd aan diverse trainingsopdrachten waarmee ze hun vaardigheden en onderlinge samenwerking naar een nog hoger niveau tillen. Zo maken ze onder andere een brug die in de finaletuin een plek zal krijgen.

Partners

Koninklijke VHG organiseert de jaarlijkse Nationale Wedstrijd Hovenier in samenwerking met onder andere WorldSkills Netherlands, de Agrarische Opleidingscentra (AOC’s), FNV Agrarisch Groen, CNV Vakmensen, Colland Arbeidsmarkt en Sazas. De wedstrijd maakt onderdeel uit van de Skills Heroes mbo-competities. Tal van sponsoren maken deze wedstrijden mede mogelijk en dragen deze een warm hart toe.

Lees ook: Aeres wint Nationale Wedstrijd Hovenier 2023


De winnaars

Winnaars VHG kwalificatiewedstrijd Nationale Wedstrijd Hovenier 2024 (in alfabetische volgorde):

Aeres MBO Nijkerk: Marien Hollemans en Alexander de Jong; coach Barry Fokker

Aeres Velp: Twan Geven en Willem Mateman; coach Elbert Roordink

Vonk MBO: Ramon de Jong en Elian Schenk; coach Martijn Landsdaal

Yuverta Nijmegen: Teun Bevers en Skip Willems; coach Huub van Aar