Goud licht helpt insecten en houdt ze weg

15-08-2022
Goud licht helpt insecten en houdt ze weg

De nieuwe insectvriendelijke productlijn van Paulmann beschermt insecten en houdt ze tegelijkertijd weg door bewust de lichtkleur goud te gebruiken en een lage kleurtemperatuur.

Goud licht helpt insecten en houdt ze weg

Insecten kunnen slecht onderscheid kunnen maken tussen kunstlicht en het blauwe licht van de maan. Veel blauw licht in de tuin vormt daarmee een bedreiging voor insecten. Hoe kouder, helderder en wijder het licht is verspreid, hoe meer insecten naar het licht worden getrokken. Door het gebrek aan voedsel bij de lamp en de temperatuur van het licht, betekent dit voor hen vaak het einde. De tegenhanger van blauw licht, is goud licht.

Goud licht helpt insecten en houdt ze weg

Om lichtvervuiling te voorkomen, is het verstandig om te kiezen voor een kleurtemperatuur lager dan 2200 Kelvin. Tot deze kleurtemperatuur valt 90% van het uitgestraalde licht buiten het zichtbare bereik van insecten, waardoor insecten nauwelijks worden aangetrokken door het licht.

Om zowel insecten als andere tuinbewoners niet te storen, moet je erop letten dat je geen zogenoemde lichtgangen creëert. Deze verhinderen dieren die in het holst van de nacht op zoek zijn naar voedsel dat ze met succes een prooi vinden. Zorg daarom dat delen van de tuin ook onverlicht blijven, zodat nachtvlinders, padden en vogels ongestoord door het donker kunnen bewegen.