Grote vraag naar wespenbestrijders

Matchingsplatform Slimster, waar Nederlanders offertes kunnen vergelijken, zocht uit wat het verwijderen van een wespennest kost. Dat blijkt te variëren van 60 euro voor een eenvoudig te klaren klus tot 160 euro voor situaties met meerdere nesten.

Grote vraag naar wespenbestrijders | TuinVAK
Grote vraag naar wespenbestrijders | TuinVAK

De vraag naar wespenbestrijders was in de zomer van 2022 liefst drie keer groter dan in het jaar daarvoor, zo concludeert Slimster.

Uit alle offerte-aanvragen voor ongediertebestrijders die Slimster vergeleek, blijkt dat een wespennest verwijderen gemiddeld 60 tot 80 euro per nest kost. Is er sprake van een nest op een moeilijk bereikbare plek of gaat het om meerdere nesten? Dan lopen de kosten voor wespenbestrijding vaak op tot rond de 150 euro.

Dat we landelijk gezien met relatief veel wespen te maken hebben, is onder meer te danken aan de milde winter. Daardoor overleefden niet alleen de koninginnen, maar ook de nodige mannetjes.

Opmerkelijk is volgens Slimster daarnaast dat met name in de noordoostelijke provincies de vraag naar wespenbestrijders groot is. Een mogelijke verklaring daarvoor is het warme en relatief droge voorjaar. Normaliter regent het in het voorjaar landinwaarts meer dan in de kustprovincies. Die regen zorgt ervoor dat wespen niet terugkeren naar hun nest, met het sterven van de larven als gevolg.