Helft Nederlanders tuiniert duurzaam

Helft Nederlanders tuiniert duurzaam

Een groot deel van de Nederlandse tuiniers omschrijft zichzelf als een duurzame tuinier (48%) zo blijkt uit de jaarlijkse Tuinmonitor van WOLF-Garten. Ze beperken hun watergebruik, plaatsen een regenton (56%) en maken van hun tuin een paradijs voor insecten en vogels.

Helft Nederlanders tuiniert duurzaam

De meeste Nederlandse tuiniers zijn tevreden met de hoeveelheid beplanting (60%) in hun tuin. Een derde wil liever nog meer groen. Bij slechts een klein percentage (6%) van de ondervraagden ligt de tuin vol met tegels, beton of grind.

Tuiniers met een groen hart gebruiken natuurlijke bestrijdingsmiddelen (43%), mest en zaden en maken compost van tuinafval (42%). En net als vorig jaar zijn dit de klusjes die ze liever overslaan: die ze liever overslaan: het wieden van onkruid, het vegen en schoffelen van de tuin.

780 tuiniers deden mee

Het WOLF-Garten online onderzoek vond plaats in Nederland en Vlaanderen tussen maart en april 2023. Er deden 780 Nederlandse respondenten aan het onderzoek mee, waarvan de helft man en vrouw. Het grootste percentage van de deelnemers is 50-64 jaar (34%), op de voet gevolgd door 35-49-jarigen (28%) en 65-plussers (24%).