Het dak van een tuinhuis bepaalt de sfeer

Tuinhuisjes en blokhutten zijn er in alle smaken. Als berging of voor extra woon- of werkruimte. Groot voordeel is dat de extra ruimte separaat is van de woning. Het biedt de nodige rust en intimiteit. In deze tijd van corona is het natuurlijk een ideale plek om thuis te werken. 
Het dak van een tuinhuis bepaalt de sfeer | TuinVAK
Het dak van een tuinhuis bepaalt de sfeer | TuinVAK
Het dak van een tuinhuis bepaalt de sfeer | TuinVAK
Het dak van een tuinhuis bepaalt de sfeer | TuinVAK
Afhankelijk van het gebruik van de extra woonruimte zijn er in allerlei afmetingen tuinhuizen en blokhutten beschikbaar. Zowat elke stijl is te kiezen; klassiek of modern. Het materiaal is dan wel hout, maar door een stijl van de dakconstructie te kiezen, bepaal je het uiterlijk van de ‘tweede’ woning.

Ruimte is kubieke meters
Er zijn nogal wat mogelijkheden waarbij elk type dak zijn voor- en nadelen kent. Een dakconstructie betekent een invloed op de beleving van de binnenruimte. Een hoge dakconstructie levert niet alleen kubieke meters op, maar ook een optische vergroting van de vierkante meters. Lengte, breedte en hoogte bepalen het comfort van een ruimte. Dit geldt met name als een ruimte representatief dient te zijn. Als atelier bijvoorbeeld of als kantoorruimte.

Verschillende opties van het dak
Er zijn zo’n zeven verschillende methoden om een tuinhuis te verfraaien met een dak; puntdak, zadeldak, platdak, lessenaarsdak, piramidedak, ronddak en wolfsdak. Veruit de meeste blokhutten hebben een zadeldak of lessenaarsdak. De laatstgenoemde dankt zijn naam aan de gelijkenis met een oude lessenaar. Bij een blokhut met lessenaarsdak bestaat het dak uit één stuk en loopt schuin af.

Andere daken voor het tuinhuis
Minder bekend zijn het piramidedak, ronddak en wolfskap. Een piramide dak kent vier driehoekige zijden. Een rond of gebogen dak komt wat minder voor, maar oogt erg karakteristiek. Het zijn vooraf gefabriceerde daken die op maat gemaakt worden. Het fraaie uiterlijk is dikwijls een argument om voor dit type dak te kiezen. Een wolfskap tenslotte heeft afgeschuinde kanten gecombineerd met een zadeldak of mansardedak. De constructie lijkt veel op de dakbedekking die je veelvuldig bij boerderijen tegenkomt. Het afschuinen van het dak wordt in vaktaal ‘afwolven’ genoemd. Een blokhut of tuinhuis krijgt door dit daktype een landelijke uitstraling.
Een goede dakbedekking wordt bereikt met bitumen dakshingles. Het is een zacht en licht materiaal wat gemakkelijk bewerkbaar is. Daarbij is het weer en waterbestendig. Ook een groot voordeel zijn de isolerende eigenschappen.