Konijn groeit met ilex crenata

De Ilex crenata is momenteel razend populair onder hoveniers. Dat stelt Jan Konijn Boomkwekerijen. De onderneming van eigenaar Jacco Konijn begon in de jaren ‘60 van de vorige eeuw met het kweken van vele soorten coniferen, maar richt zich nu steeds meer op haagplanten.
Konijn groeit met ilex crenata | TuinVAK
Konijn groeit met ilex crenata | TuinVAK
In eerste instantie was de buxus zeer geliefd, maar de laatste jaren hebben hoveniers hun oog laten vallen op de Ilex crenata, die ook wel bekend staat als de Japanse hulst. Deze wintergroene haagplant wordt steeds vaker als vervanger aangeplant voor de buxushaag.
Bedreiging
De schimmel Cylindrocladium buxicola en de rupsen van de buxusmot vormen namelijk een steeds grotere bedreiging voor de buxus. Deze schimmels en rupsen hebben geen interesse in de Ilex crenata, die met zijn kleine, ronde blaadjes veel gelijkenissen vertoont met de buxus.
De hulst heeft kleine bladeren zonder stekels, is groenblijvend in de winter en heeft dezelfde groei als de buxus. Het enige wat echt verschilt is de dichtheid van de struik. Een buxus is compact, terwijl de Ilex crenata een wat lossere structuur heeft.
Kool
Bij Jan Konijn Boomkwekerijen loopt de Ilex crenata Green Hedge als een trein, zegt Jacco Konijn. “Omdat er niet meer gespoten hoeft te worden voor de bestrijding van schimmels, is het bovendien een zeer milieuvriendelijk product. Verder geven we het advies om de Ilex crenata op een wat zuurdere grond te plaatsen, bijvoorbeeld in rododendron grond. Indien de grondbewerking goed is, groeit deze haagsoort als kool.”
Gepubliceerd op

Abonneren

Geen enkele uitgave meer missen?

Abonneren

Delen


  • Agenda

  • Geen agenda-items bekend.