Natuurinclusieve gemeentewerf

ORGA architect heeft de circulaire gemeentewerf van Nieuwkoop opgeleverd. Het grotendeels houten gebouw waarin de onderhoudsdiensten en de groenvoorziening van de gemeente huizen, is een ware ‘showcase’ geworden van biobased, biofilisch en circulair bouwen.

Zo voorziet de gemeentewerf met haar zonnepanelen en de restwarmte van een lokaal
Natuurinclusieve gemeentewerf | TuinVAK
Natuurinclusieve gemeentewerf | TuinVAK

Zo voorziet de gemeentewerf met haar zonnepanelen en de restwarmte van een lokaal waterzuiveringsbedrijf in de energiebehoefte van het hele wagenpark en het gebouw zelf. 

De overkapping van de loods heeft een bruindak gekregen (een primeur in Nederland) waardoor het natuurinclusieve gebouw zich inpast in het lokale ecosysteem. 

Daarnaast beschikt de gemeentewerf natuurlijk over zonnepanelen, een mos-sedumdak op het kantoorgedeelte, een groene long en heel veel hergebruikte materialen (‘gemined’ uit een oude sportschool) en enkel biobased en dus geen nieuwe fossiele materialen. Ook het kolomvrije ontwerp met haar natuurlijke dakverlichting en ventilatie middels groene roosterwanden is meer dan bijzonder. 

Volgens de directeur van ORGA, Daan Bruggink, kan biobased bouwen ook een uitweg zijn uit de stikstofcrisis. ‘Een recente uitspraak van de rechter dreigt de bouw weer stil te leggen. ORGA-architect en andere biobased-circulaire architectenbureaus zullen  - net als in 2019 - echter gewoon mogen doorbouwen. Zelfs vlak naast beschermde natuurgebieden. ’

Daarnaast zullen biobased bouwmaterialen - nu de gewone bouwmaterialen in prijs stijgen - nog competitiever worden (scheelde sowieso maar 10 procent).