Nu zaaien voor de biodiversiteit

Nu zaaien voor de biodiversiteit

De Bijenstichting, Cruydt-Hoeck en Gardeners’ World organiseren van van 25 september tot en met 1 oktober 2023 de Inheemse Zaaiweek.

Nu zaaien voor de biodiversiteit

Inheemse planten zijn het antwoord op de teruglopende biodiversiteit, en dat terwijl we die bijna niet in onze tuinen hebben staan. Veel insecten zijn afhankelijk van de planten die hier van oudsher voorkomen. Nu er daar steeds minder van over zijn, lopen ook onze insecten in aantallen drastisch terug. Zij zijn verantwoordelijk voor de bestuiving en onmisbaar in onze voedselketen.

Nu zaaien voor de biodiversiteit

Inheemse zaden zaaien in het najaar

Het voelt misschien ‘normaal’ om planten en bloemen in het voorjaar te zaaien, maar juist het najaar is het beste moment om inheemse zaden te zaaien. Planten in de natuur laten in de nazomer en het najaar hun zaad vallen. Deze natuurlijke zaadval is er niet voor niets. De zaden van sommige planten zijn berekend op een koude periode. De zaadjes wachten tot het voorjaar komt, en kiemen tijdens de lengende dagen en oplopende warmte. Komt er geen koude periode, dan kiemen de zaden niet goed. Weer andere planten ontkiemen in de herfst en gaan als plantje de winter in.

Kijk hier hoe je kan zaaien en waar de zaden verkrijgbaar zijn.