Park op de spoortunnel

Begin september 2022 begon de aanleg van het eerste gedeelte van het Van Leeuwenhoekpark in Delft. Het nieuwe park, dat op het dak van de spoortunnel komt te liggen, wordt een groene ontmoetingsplek voor de stad.

Park op de spoortunnel | TuinVAK

Het eerste deel is naar verwachting in januari klaar, het gehele park is naar verwachting in 2027 klaar.

Baljon landschapsarchitecten maakte het ontwerp voor het park. Dat gebeurde in samenwerking met de TU Delft en met de inbreng van tal van Delftenaren.

Aan de groene zijden van het park kun je in het gras liggen, picknicken of een balletje trappen. Het park wordt in totaal 600 meter lang en gemiddeld 40 meter breed.

In het ontwerp is op allerlei manieren rekening gehouden met het veranderende klimaat. Door een innovatief waterbergingssysteem is het park berekend op zowel droge perioden als hevige regenbuien.

Door de verschillende lindes en bollenplanten kent het park een lang nectarseizoen, waardoor het vlinders en bijen aantrekt. In en rond het park is voldoende voedsel en nestgelegenheid voor tuinvogels en gierzwaluwen.

Donker Groen legt het noordelijk deel van het park aan, in opdracht van gemeente Delft. Skatebaanbouwer SkateOn legt de betonnen loper aan. Wallaard Noordeloos bouwt de voetgangersbrug in het park.