Toppers in innovatie

#Tuinvak 26-02-2021
Toppers in innovatie

Romfix, Waterweg en Invend hebben een plaats veroverd in de 15e editie van de KVK Innovatie Top 100 , die laat zien waartoe het mkb in staat is. De drie bedrijven oogstten veel lof met hun innovaties.
Toppers in innovatie
Remedie tegen bodemdaling
Romfix heeft een unieke combinatie van een lichtgewicht fundatie met een duurzame onderhoudsvrije afwerking geïntroduceerd. Voor straatwerk is, zeker als het zwaar belast wordt, de fundatie belangrijk. Maar doordat de bodem in een groot gedeelte van Nederland zakt, ontstaan problemen aan die fundatie. Daardoor is behoefte aan een lichtgewicht fundatiesysteem dat voldoende stabiel is voor zware belasting. Het systeem dat Romfix heeft ontwikkeld is juist geschikt voor die zware belasting op slappe ondergronden zoals veen en klei. Voor dit systeem hoeven geen ingewikkelde milieubelastende heitechnieken te worden ingezet. 

Circulaire tegels tegen wateroverlast
De betegeling in steden leidt tot een toenemende wateroverlast. Alleen al in de binnenstad van Rotterdam is 95 procent betegeld en kan al het regenwater niet weg. De startup Waterweg heeft daar een oplossing voor gevonden: de ‘waterpasserende’ tegel van bagger. Deze tegel laat gemakkelijk water door naar de bodem. Door zijn open structuur kan water de grond in zakken in plaats van het riool. Dit vermindert de druk op het riool bij regen en helpt overstromingen voorkomen. Hierdoor kunnen we het grondwaterpeil goed houden en wordt een toekomstbestendige stad gecreëerd.

Geen wiebelende tafels op terras
Horecaondernemers, hun personeel en hun gasten kunnen zich mateloos irriteren aan een wiebelende tafel op het terras. Daaraan maakt Invend een eind met een nieuwe uitvinding: de RoXTable. De RoXTable heeft een zelf stabiliserend onderstel dat zorgt dat de tafel stabiel op het terras staat. Twee beweegbare poten stellen zichzelf en klemmen zich vast, zodat de vier tenen samen zorgen dat de tafel rotsvast op elke ondergrond staat. Wordt de tafel verplaatst, dan stellen de poten zich automatisch opnieuw. Gepruts met stelschroeven, wigjes of bierviltjes is daarmee verleden tijd. De RoXTable is leverbaar in verschillende uitvoeringen, passend bij elke stijl. De bladen zijn vierkante, rechthoekig en rond, van hout en van kunststof.

Toppers in innovatie
Toppers in innovatie