Tuinen met pit

#Tuinvak 31-08-2018
Tuinen met pit

Bodems, schuttingen en daken van perzikstenen. Ze zijn steeds vaker te zien in tuinen. De decoratieve en duurzame perzikstenen van Nocciolo hebben een zeer warme uitstraling. Perziksteen rot niet, schimmelt niet en het water kan er mooi in weglopen. Nelleke de Ligt en Rob Hazekamp, eigenaren van Nocciolo, zien dat de belangstelling voor hun assortiment alsmaar toeneemt.
Tuinen met pit
Keramiste Nelleke de Ligt maakte voor het eerst kennis met perziksteen toen zij tijdens een van haar kunstreizen in 2004 in Zuid Afrika de Tshwane University of Technology’s bezocht, waarbij de Faculty of the Arts specifieke aandacht had. Gedurende deze reis bezocht zij ook een aantal beeldend kunstenaars. Bij een van haar collega’s zag zij de perzikstenen in de tuin liggen. De warme uitstraling en de kleurschakeringen van de perzikstenen maakten op haar diepe indruk. Eenmaal terug in Nederland deelde ze haar enthousiasme voor het product met haar man Rob Hazekamp. Ook hij was direct verkocht. “Toen we kort daarna ons huis gingen bouwen, besloten we de binnenplaats van 350 vierkante meter te bedekken met perziksteen”, vertelt Hazekamp. “En niet te kiezen voor bestrating, grind, schors, houtsnippers of gras. Dat was een hele goede zet. Na vijftien jaar ligt de perzikstenen ondergrond er nog steeds schitterend bij.”

Voordelen
Volgens de eigenaren van Nocciolo heeft perziksteen veel voordelen ten opzichte van andere producten. “Bestrating is duur en moeilijk schoon te houden”, legt Hazekamp uit. “Het zorgt bijvoorbeeld voor algenvorming en ander onkruid. Bovendien is het voor de afvoer van regenwater niet ideaal. Grind is kil, koud en heeft de associatie met een begraafplaats. Gras en houtsnippers zijn wel natuurlijk, maar vergen veel onderhoud. Dit zorgt na een paar jaar ook voor veel meer onderhoudskosten. Perziksteen heeft veel betere eigenschappen. Bovendien blijft een oprit of een tuin met perziksteen mooi schoon en glad, in tegenstelling tot een ondergrond van grind of steen.”
Nu Nelleke de Ligt en Rob Hazekamp hebben kunnen constateren dat perzikstenen duurzaam zijn, mooi van kleur blijven en niet wegrotten of schimmelen, achten ze de tijd rijp om de markt te veroveren met deze bijzondere vorm van bodembedekking. Nocciolo heeft onlangs, na een testperiode van tien jaar, de perziksteen geïntroduceerd in Nederland. "Onder andere door de structuur kunnen we spreken van een natuurlijk, duurzaam en onderhoudsarm product. Binnen een jaar na de introductie leveren wij nu ook al in België en Duitsland en binnenkort Engeland", aldus De Ligt. De steen is de hardhouten kern van de perzik en is een . alternatief voor grind, houtsnippers, cacaodoppen en bestrating. Daarnaast is perziksteen slak werend en met geen van de bestaande producten te vergelijken. Door de structuur is perziksteen geschikt voor alle tuindoeleinden.

Peachwall
Nocciolo past de perzikstenen voornamelijk toe op bodems, maar ook in schuttingen, plantenbakken en op daken. Recent heeft Nocciolo een nieuw type erfscheiding geïntroduceerd: ‘de Peachwall’. Deze is volgens de eigenaren passend bij de behoefte van veel hoveniers en particuliere klanten. De afscheiding heeft een handzame, ruimtebesparende maatvoering (180x90x4 cm ) en is vooraf op de werkplaats te vullen en met 45 kilogram goed te tillen. Verder is de afscheiding duurzaam en toepasbaar binnen het circulaire gedachtegoed. De schutting heeft een zeer lange levenscyclus en een opvallend goede geluidsabsorptie. “Mensen geven aan dat de schutting een natuurlijk uiterlijk heeft”, aldus Hazekamp. “Veel mooier dan grind en makkelijker tilbaar. Een schutting van grind weegt immers 110 kilo. Dat scheelt nogal wat.” Perzikstenen zijn door het relatief lage gewicht eenvoudiger te verwerken en ergonomisch verantwoord. Dit element komt sterk naar voren bij de met perziksteen gevulde schuttingdelen. “Voor de doe-het-zelver en de hoveniers is de Peachwall makkelijker te plaatsen”, vult De Ligt aan. “Dat is zeer handig met het oog op de Arbowetgeving. Een ander voordeel is dat we verschillende fracties van het perziksteen kunnen leveren. Dit levert kleurverschillen op, waarmee je een apart beeld kunt scheppen.” In het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen werkt Nocciolo samen met het Leger des Heils. Zij realiseren maatwerk in panelen (tot 200x300x4,5).


Noten
Nocciolo legt tevens daken aan met perzikstenen, soms met een nuance van abrikozenpitten. Deze zijn lichter van kleur en geven het totaalbeeld een wat gladder uiterlijk, aldus Hazekamp. “Perzik is grof van uiterlijk. Mensen trekken bij het zien van de perzikstenen vaak de relatie met noten. Ze hebben een robuust karakter. Het is in feite hout zonder de nerfstructuur. Perzikstenen zijn nog altijd het meest in trek. Zo nemen we momenteel deel aan het project Urban Green van de universiteit van Amsterdam. Binnen dit project hebben we perzikstenen geleverd voor daken. Dit is een goed alternatief voor sedum. Sedum weegt 120 kilo per vierkante meter, perziksteen maar 18 kilo. Bovendien heeft perziksteen ook op het dak een goede isolatiewaarde.” Het volgende idee is om, samen met twee partners, een luchtzuiverende wand te bouwen. De eigenaren van Nocciolo merken dat de animo voor hun producten groeiende is, zowel op de Nederlandse als de buitenlandse markt. “In steeds meer nieuwbouwprojecten worden vanwege regenwaterafvoer bestratingsvoorschriften toegepast”, weet De Ligt. “Het betekent dat bewoners slechts beperkt mogen kiezen voor verharding. In België wordt grind ook gezien als verharding. Hier is perziksteen zeer populair. Je kunt er ook gewoon met de auto overheen rijden. Dit soort groene maatregelen worden ook in Nederland meer en meer genomen. Perzikstenen zijn een zeer goed alternatief, natuurlijk en duurzaam."

Tuinen met pit
Tuinen met pit
Tuinen met pit
Tuinen met pit
Tuinen met pit
Tuinen met pit