Tuinmeubilair van nu: organisch, aards én duurzaam

Tuinmeubilair van nu: organisch, aards én duurzaam

Als hovenier richt je de buitenruimte zo in dat klanten lekker kunnen genieten van het groen. Ook zitten, loungen, eten en drinken horen bij de tuinbeleving

Tuinmeubilair van nu: organisch, aards én duurzaam

Als je weet wat de trends zijn op het gebied van tuinmeubilair, kun je jouw klant optimaal adviseren en er met plantkeuze en ontwerp rekening mee houden.

Tuinmeubilair van nu: organisch, aards én duurzaam

BuitenHof Tuinmeubelen noemt op hun site warme, aardse tinten als een echte tuinmeubeltrend van 2023. Beige en zandkleur zijn de trendkleuren voor loungesets, tuintafels en relaxstoelen. Tuinbeelden, ornamenten en bloempotten in terracotta zijn ook helemaal van nu. Daarbij past het gebruik van ledverlichting in een warme tint. Qua materiaalgebruik noemt BuitenHof Tuinmeubelen als dé trend van het jaar: duurzame materialen, zoals bamboe en teakhout.

Tuinmeubilair van nu: organisch, aards én duurzaam

Rope als materiaal

Ook Tuinmeubelland signaleert het gebruik van teakhout in tuinmeubels, en dan in combinatie met harde materialen zoals aluminium. Helemaal van nu is volgens deze site ‘rope lounge’, oftewel loungesets uitgevoerd met hoogwaardig touw. De consument wil het vakantiegevoel thuis, merkt Tuinmeubelland. Daarom zijn bamboe, natuurlijke tinten en los gevlochten materialen populair.

Multifunctionele meubels

Rope is ook een trend die tuincentrum Coppelmans signaleert: de nieuwste loungesets zijn veelvuldig gemaakt van dit duurzaam materiaal. Verder wordt op de site van Coppelmans rotan genoemd als trend: een natuurlijk en duurzaam materiaal. Ook andere duurzame, gerecyclede en recyclebare producten zijn hip. Denk bijvoorbeeld aan bamboe, dat past bij de populaire Ibiza-stijl. Net als de andere aanbieders ziet Coppelmans veel zandkleurig beige en warm terracotta terug in de tuinmeubels en accessoires. Tot slot wordt multifunctionaliteit genoemd als trend. Denk aan uitschuifbare eettafels, tafels die in hoogte verstelbaar zijn of een vuurelement dat in de tafel is geïntegreerd. Ook modulaire loungesets zijn helemaal van nu.

Lees ook: Cortenstaal perfect voor natuurlijke tuinen

Organische vormen

Gerrits Tuinmeubelen, gevestigd in Emmen en Vroomshoop, signaleert net als diverse andere aanbieders zachte aardetinten als trend. Antracietgrijs wordt vervangen voor terracotta, oranje, beige en warm champagne. Goed passend daarbij zijn ronde, organische vormen. Bijvoorbeeld een ovalen tuintafel of loungeset met ronde vormen. Naast de natuurlijke kleuren hoort in de tuintrend van nu ook een meer helder, gedurfd kleurenpalet. Mosterdgele tuinstoelen of een turquoise gekleurde tuinbank bijvoorbeeld. Ook Gerrits Tuinmeubelen verwacht dat rope een echte trend wordt, passend bij de bohemian look. Net als Coppelmans benoemt Gerrits Tuinmeubelen dat multifunctionele tuinmeubelen helemaal van nu zijn. Denk aan low dining tuinmeubelen, om zowel te loungen als te dineren. Ook modulaire loungesets zijn heel populair. Tot slot ziet deze tuinmeubelspecialist dat de duurzame trend verder doorzet; niet alleen in tuinmeubelen maar ook op het gebied van duurzame verlichting en accessoires.  

Milieuvriendelijk recyclen

Duurzaamheid was ook leidend bij een initiatief van Tuinmeubelshop. De ervaring van Tuinmeubelshop is dat veel consumenten de volkunststof tuinmeubelen vervangen voor nieuwe tuinmeubelen. “Dat heeft ons aan het denken gezet, met als gevolg dat we zijn gaan brainstormen over hoe wij deze tuinmeubels op de meest duurzame en milieuvriendelijke wijze kunnen recyclen”, zegt Arjan van Maren van Tuinmeubelshop. Van Maren kwam op het idee om de producten te recyclen wanneer hun levensduur erop zit. Wanneer klanten nu een nieuwe tuinset kopen in één van hun twaalf megastores, haalt Tuinmeubelshop de oude tuinset op en zorgt ervoor dat deze weer wordt verwerkt tot grondstof. Verder wordt het mogelijk om de volkunstof meubels in te leveren bij het warehouse in Tiel. Martin Heidekamp van Milieu Service Nederland: “Wij zijn ontzettend blij dat wij met Tuinmeubelshop tot een samenwerking zijn gekomen. We hopen met deze vooruitstrevende samenwerking het startschot te geven voor het meest groene buitenleven.”

Tekst: Daphne Doemges-Engelen