Vakbeurs Openbare Ruimte in Jaarbeurs Utrecht

Vakbeurs Openbare Ruimte in Jaarbeurs Utrecht

Op woensdag 27 en donderdag 28 september 2023 staat Jaarbeurs Utrecht weer volledig in het teken van de openbare ruimte. Vakbeurs Openbare Ruimte is het grootste evenement in Nederland voor ontwerp, inrichting, onderhoud en beheer van onze leefomgeving. Ruim zeshonderd exposanten tonen hier hun nieuwste producten en diensten aan de duizenden beursbezoekers.

Vakbeurs Openbare Ruimte in Jaarbeurs Utrecht

Openbare ruimte is urgenter dan ooit. Duurzaamheid, biodiversiteit, natuurinclusiviteit, gezondheid, et cetera. De lijst is onuitputtelijk. De toekomst van onze gedeelde leefomgeving is elke dag in het nieuws. Voor iedereen die beroepsmatig verbonden is met ontwerp, inrichting, onderhoud of beheer van openbare ruimte is op 27 en 28 september 2023 de 19e editie van de Vakbeurs Openbare Ruimte.

Vakbeurs Openbare Ruimte in Jaarbeurs Utrecht

Producten, innovaties en diensten met impact

Zien, voelen, proeven en ervaren. Vakbeurs Openbare Ruimte is de grootste verzamelplaats waar professionals in aanraking komen met honderden innovaties uit de markt. En niet te vergeten: ook de mensen áchter de innovaties. In totaal telt de vakbeurs dit jaar ruim zeshonderd exposanten, die klaar staat om de bezoekers in hun stand te ontvangen. Om het overzicht te bewaren, worden de exposanten gesorteerd in negen sectoren:

•          Spelen & Bewegen
•          Licht
•          Groen
•          Straatmeubilair
•          Bestrating
•          Mobiliteit
•          Bouw & Infra
•          Landschapsarchitectuur & Ontwerp
•          Advies & Beheer

Vakbeurs Openbare Ruimte in Jaarbeurs Utrecht

De beurshallen kleuren groen

‘Groen’ is een van de grootste sectoren van Vakbeurs Openbare Ruimte. Onderwerpen als biodiversiteit en klimaatadaptatie zijn het gesprek van de dag, zowel onder standhouders als bij bezoekers. Actuele publieke discussies rondom onderwerpen als droogte en wateroverlast vragen om actie. Groen speelt bovendien een belangrijke rol in het creëren van een plezierige en sociale buitenruimte. De natuur wordt steeds vaker geïntegreerd in bijvoorbeeld straatmeubilair, speeltuinen en andere onderdelen van ontwerp. Exposanten uit deze sector variëren van boomkwekerijen en producenten van wildebloemenzaden tot adviesbureau’s en ecosysteemdiensten. Bezoekers kunnen dus een totaalbeeld van de markt te krijgen. Win tijdens de beurs nieuwe inzichten in op het gebied van participatie, kwalitatief beheer, city marketing, ontwerp en klimaat. Laat u inspireren door het brede aanbod aan producten en diensten.

Bestrating

Bestrating is misschien wel de meest diverse sector op Vakbeurs Openbare Ruimte. Van onkruidwerende natuurbestrating tot gekleurde rubberschors en snippers. Naast de nieuwste straatelementen en ingebouwde voorzieningen komen ook alle ontwikkelingen omtrent bestrating met betrekking tot de veiligheid bij openbare voorzieningen aan bod.

Stel al uw vragen over waterdoorlatende en milieuvriendelijke bestrating, bodem, biologie en nutriëntenbeheer aan de specialisten op de beursvloer.

Landschapsarchitectuur & Ontwerp

Achter alles in de openbare ruimte zit een prachtig ontwerp. Parken, sportvelden, recreatieterreinen en tuinen: over alles wordt nagedacht, met de blik op de toekomst. De sector Landschapsarchitectuur & Ontwerp heeft daarom een plek gekregen als sector op Vakbeurs Openbare Ruimte. Op de beursvloer vindt u alles over ontwerp van openbare ruimte en ontwikkeling van het toekomstige landschap, smart cities, herbestemming of de ontwikkeling van infrastructuur.

Experts aan het woord

Het lezingenprogramma is een centraal onderdeel van Vakbeurs Openbare Ruimte, en wordt deels verzorgd door kennispartners als NL Greenlabel en Future Green City. Van de Japanse duizendknoop en de bevordering van biodiversiteit tot smart cities en burgerparticipatie; alle relevante thema's worden voor u uiteengezet in diverse lezingenzalen. Het volledige aanbod wordt in aanloop naar de beurs bekend gemaakt.

Lees ook: Geslaagde PLANTARIUM|GROEN Direct


Vakbeurs Openbare Ruimte

27 en 28 september 2023
Hallen 2, 3, 4 Jaarbeurs Utrecht

Openingstijden op beide dagen van 9:00 tot 16:00 uur

Toegang tot de beursvloer, lezingen en belevingen is gratis. Registreer op openbareruimte.nl


Lezingen

Tijdens de beurs kunt u aanschuiven bij hoogwaardige lezingen over uiteenlopende thema's en vraagstukken, gegeven door professionals uit het vakgebied. Zo leert u alles over de laatste trends en ontwikkelingen van de openbare ruimte. We lichten er enkele voor u uit:

Wortelopdruk voorkomen voor een strakke & veilige infrastructuur

Het is een veelvoorkomend beeld: een asfaltweg vol scheuren en hobbels of een fietspad met opgedrukte tegels. Een valpartij tijdens het fietsen, skeeleren of wandelen ligt dan ook al gauw op de loer. Wortelopdruk is niet alleen een doorn in het oog van de infrastructuur, maar kan ook leiden tot onveilige verkeerssituaties.

In deze lezing duikt boomdeskundige Bert van Gils in de wereld van boomwortels in de infrastructuur. Bert van Gils is al vanaf 1985 werkzaam als groenprofessional. Momenteel adviseert hij als boomdeskundige van GreenMax Group verschillende professionals op het gebied van laan- park- en straatbomen. Met 38 jaar werkervaring heeft hij een schat aan kennis opgedaan. Hij legt uit:

·       Hoe boomwortels werken.
·       Wat wortelopdruk is en wat de problematiek rondom dit thema inhoudt.
·       Welke oplossingen er zijn om wortelopdruk in de bebouwde omgeving te voorkomen of aan te pakken.
·       Hoe schade door wortels aan ondergrondse kabels en leidingen opgelost kan worden.

Zo krijgt u een helder beeld van de uitdagingen en oplossingen rondom wortelproblematiek.

Door Bert van Gils

Locatie, Julianazaal 1 (boven)
Datum, 27/09/2023
13:00 - 13:30


De nieuwe hovenier

Hoe kunnen bedrijven als hoveniers en groenvoorzieners, met hun ondernemerszin en groene vakmanschap hulp bieden aan gemeenten, bewoners en andere groeneigenaren en/of beheerders bij het ontwikkelen van veelzijdiger groen. Carmen Albers (Wageningen universiteit) komt samen met mensen uit de praktijk toelichten hoe de nieuwe hovenier er uit ziet. Maar vooral wat de nieuwe hovenier in zijn of haar gereedschapskoffer heeft zitten. En dat zijn zeker niet alleen de snoeischaar en de schoffel.

Locatie, Future Green City ideeëntheater (hal 3)
Datum, 27/09/2023
12:00 - 12:25


De toekomst van onkruidbestrijding

Stichting NCO vertegenwoordigt de belangrijkste leveranciers van niet-chemische methoden en technieken van onkruidbestrijding in Nederland. Stichting NCO ziet het als haar taak om objectieve kennis en informatie over niet-chemische onkruidbestrijding te verspreiden en te delen en kennis over niet-chemische onkruidbestrijding toegankelijk te maken. Hoe ziet de toekomst van niet-chemische onkruidbestrijding eruit?

Locatie, Future Green City ideeëntheater (hal 3)
Datum, 27/09/2023
10:30 - 10:55