Veiligheid en orde op straat

#Tuinvak 04-09-2020
Veiligheid en orde op straat

Verkeersborden zijn niet weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld. Het is de overheid die verkeersborden plaatst om de veiligheid op straat te waarborgen en te zorgen dat het straatverkeer zo ordelijk mogelijk verloopt. 
Veiligheid en orde op straat
Maar mag je als particulier of als bedrijfseigenaar ook zelf een verkeersbord laten maken, bijvoorbeeld om anderen de toegang tot jouw privéterrein of bedrijvencomplex te ontzeggen? En als dit mag, wat zijn dan precies de mogelijkheden?
Om meteen met de deur in huis te vallen: het is in bepaalde situaties toegestaan om zelf een verkeersbord te plaatsen. Zolang het gaat om privéterrein van jezelf, mag je bijvoorbeeld borden plaatsen om mensen te verbieden op jouw eigen terrein te parkeren. Deze borden kun je zelf laten ontwerpen, maar zijn ook als standaardmodellen online voordelig te bestellen. Zo kun je op het bord het nummerbord zetten van het voertuig dat als enige gerechtigd is om op die plek te parkeren. Maar het is zelfs toegestaan om ook een melding over een wegsleepregeling toe te voegen, wanneer er illegaal op jouw terrein een auto of vrachtwagen neergezet wordt.
Hoe zit het met de handhaving?
Dit klinkt allemaal leuk en aantrekkelijk. Vrijheid, blijheid! Maar hoe wordt het verbod dat je zelf hebt ingesteld eigenlijk gehandhaafd? Kun je hiervoor de politie inschakelen of vindt er helemaal geen handhaving plaats en is jouw bord een 'loos dreigement'? Of er gehandhaafd wordt, is afhankelijk van de vraag of jouw terrein voor iedereen te bereiken is via een openbare weg. Wanneer dit het geval is, wordt er door de politie gehandhaafd op jouw grond. Ja, ook als het betreffende terrein privébezit is. Dit is zo bepaald in de Wegenverkeerswet. Maar wel treedt de politie op jouw terrein alleen op als er foutief geparkeerd wordt, bijvoorbeeld buiten de parkeervakken of op het trottoir. Ga dus niet uit van een totale handhaving van jouw parkeerverbod!

Veiligheid en orde op straat
Veiligheid en orde op straat