7 vragen aan Huub Mooren, Van Ooijen’s Hoveniers

foto: Stigas23prijs054
foto: Stigas23prijs054

Van Ooijen’s Hoveniers was genomineerd voor de Stigas Gezond en Vitaal Werken Prijs. Ze gingen er niet met de winst vandoor, maar zijn vereerd met de nominatie.

foto: Stigas23prijs054
foto: Stigas23prijs054

Bedrijfsleider Huub Mooren: “We betrekken onze medewerkers bij de keuzes die we maken om veilig en gezond te werken.”

7 vragen aan Huub Mooren, Van Ooijen’s Hoveniers

Kun je jezelf en het bedrijf in een notendop voorstellen?

“Het hoveniersbedrijf bestaat inmiddels 42 jaar en is vooral actief in de particuliere markt in het hogere segment, in een straal van zo’n veertig kilometer rondom Appeltern. We beheersen alle facetten van het vak: ontwerp, aanleg en onderhoud. Dat doen we met in totaal twintig mensen. Zelf werk ik al 28 jaar bij Van Ooijen’s Hoveniers. Ik vind het nog steeds uitdagend werk omdat deze branche zo divers is. We maken en onderhouden tuinen, maar zijn zeker niet alleen bezig met groen. Als je het hebt over de aanleg van een nieuwe tuin, dan begint eerst onze ploeg met ‘grijze’ hoveniers. Zij bestraten, timmeren, metselen, bouwen, leggen beregening aan en zijn bezig met steen, hout en metaal. De groenploeg komt daarna pas de tuin in!”

7 vragen aan Huub Mooren, Van Ooijen’s Hoveniers

Wat is er in die 28 jaar veranderd aan het vak en de wens van de klant?

“Vandaag de dag is men gelukkig meer doordrongen van veiligheid. Vroeger werd er misschien straatwerk getrild zonder gehoorbescherming. Nu is er meer bewustwording gekomen van het belang van goede gelaats- en gehoorbescherming, de juiste handschoenen en werkkleding. Daarnaast werken we tegenwoordig met meer luxe materialen, zoals keramische tegels, gebakken stenen en vlonders van bamboe. Ook maken we veel meer buitenruimtes, bijvoorbeeld veranda’s en poolhouses. Toch is er ook vandaag de dag veel aandacht voor groen. Sterker nog: beplanting heeft bij ons nog meer waarde gekregen dan in de beginjaren. We hebben een echte groenspecialist in dienst die heel graag varieert met beplanting, zodat we niet steeds hetzelfde assortiment toepassen. Dat zien we als onze groene handtekening. Het gros van onze klanten wil ook graag dat de tuin een echt groene uitstraling krijgt.”

Wat is jullie connectie met de Tuinen van Appeltern?

“De Tuinen van Appeltern zijn ooit ontstaan uit Van Ooijen’s Hoveniers, maar al jaren  functioneren we als twee afzonderlijke bedrijven met verschillende eigenaren. We liggen  honderd meter van elkaar en werken uiteraard nauw samen. Zo nemen wij klanten mee naar de showtuinen ter inspiratie, en maakt Appeltern gebruik van ons machinepark.”

Wat is, denk je, de reden voor jullie nominatie voor de Stigas Gezond en Vitaal Werken Prijs?

“De jury benoemde dat we vitaal en zelf-organiserend hovenierswerk hoog in het vaandel hebben staan. Dat klopt. We besteden veel aandacht en begeleiding aan persoonlijke ontwikkeling van onze medewerkers. Zo bepalen de jongens samen met ons welke machines we aanschaffen en inzetten om veilig en gezond te werken. Ook denken ze mee bij elk project; of en zo ja welke machines we moeten huren en voor welke dagen? Daar zijn ze bewust mee bezig. Ook volgen ze opleidingen bij leveranciers. En we investeren, samen met de andere tien hoveniersbedrijven die zijn aangesloten bij Dutch Quality Gardens, in opleiden. Bijvoorbeeld op het gebied van plantenkennis, vijvertechniek en het werken met hout.”

Op welke manier zijn jullie bezig met duurzame inzetbaarheid?

“Een voorman van de onderhoudsploeg kreeg op een gegeven moment een hernia. Door zijn fysieke beperkingen gingen we samen denken over hoe hij toch kon blijven werken bij ons. Hij is nu doorgegroeid naar de functie van ontwerper en beplantingsspecialist. Van honderd procent buiten, werkt hij nu de helft van zijn tijd op kantoor. Zo is hij nog steeds van grote waarde voor het bedrijf. En, heel belangrijk; van deze combinatie wordt hij zelf ook bijzonder gelukkig!
Ook begeleiden we sinds 2018 een jongen die autisme heeft. Hij werkt in het onderhoud en houdt van structuur. Dankzij wekelijkse begeleiding heeft hij zijn draai helemaal gevonden en functioneert hij uitstekend.
Tot slot is ons personeelsbestand in de loop der jaren een stukje ouder geworden. We hebben nu twee jongens die gebruikmaken van de seniorenregeling; ze krijgen negentig procent salaris voor tachtig procent werk. Ook zetten we waar mogelijk extra hulpmiddelen in om het werk lichter en aantrekkelijker te maken.”

En investeren jullie ook in de jeugd?

“Zeker! We zijn niet voor niets leerbedrijf. Onze directeur zit in de commitment groep van opleider Yuverta MBO Nijmegen. We verzorgen er gastlessen en denken mee over de invulling van het lespakket. Onlangs presenteerden we ons aan vmbo-leerlingen in Nijmegen, samen met bedrijven uit de zorg, horeca en techniek. Je moet de boer op om de jeugd te interesseren voor het mooie groenvak. Door goede contacten met scholen hebben we meestal stagiairs. Momenteel lopen er twee stagiairs bij ons, die we graag veel laten leren. Ze komen met alle facetten van het vak in aanraking. En we krijgen binnenkort zeven vmbo-leerlingen op bezoek die een halve dag komen kennismaken met het hoveniersvak. We vinden het leuk om invulling aan zo’n doe-dag te geven. Deze leerlingen zien wij als de toekomst van ons personeelsbestand. Bij ons werken diverse mensen die ooit zijn begonnen als stagiair!”

Wat zijn jullie toekomstplannen?

“We willen voorop blijven lopen in de markt. Dat doen we door voortdurend kritisch te zijn en aandacht te hebben voor het milieu, bijvoorbeeld door de inzet van accugereedschap. We willen echter niet veel groter groeien, want wij worden niet gelukkig van een rol als groot groenvoorziener. Wij halen het meeste voldoening uit het ontwerp, de aanleg en het onderhoud van bijzondere particuliere tuinen!”

Tekst: Daphne Doemges-Engelen