Aanleg van de Tuin van Delft gestart

Aanleg van de Tuin van Delft gestart

De aanleg van de Tuin van Delft, het driehoekige plein aan de noordingang van station Delft, is gestart. Grenzend aan het Huis van Delft vormt het straks een belangrijk onderdeel van de route tussen het station en de binnenstad. Er is ruimte voor groen, een terras en buitenexposities. Met zijn bijzondere straat- en metselwerk wordt het plein een ode aan vakmanschap. 

Aanleg van de Tuin van Delft gestart

In de voorbereiding konden Delftenaren meedenken over drie schetsontwerpen waaruit de gemeente het ontwerp van landschapsarchitect BOOM Landscape heeft gekozen. Veel van de adviezen en suggesties uit de stad zijn meegenomen in het uiteindelijke ontwerp.   

Aanleg van de Tuin van Delft gestart

Kunstwerk 

Landschapsarchitect Philomene van der Vliet van BOOM Landscape licht het ontwerp toe: “Huis van Delft is een ode aan de pioniers, aan de grote meesters die Delft heeft voorgebracht. Het plein dat ernaast komt te liggen moet daar goed bij passen. Het vakmanschap komt daarom ook terug in de Tuin van Delft. Zo krijgt het gedetailleerd straat- en metselwerk van nieuwe en 100-jaar oude, hergebruikte klinkers. Samen vormen ze een kunstwerk. Een tapijt met typisch Delftse patronen omzoomd door plantvakken met gemetselde zitranden. Het maken van zulke gedetailleerde verbanden en patronen kan bijna niemand meer en vereist echt vakmanschap.”  

Groenvakken en wateropvang 

De Tuin van Delft wordt groen. Philomene: “Het plein ligt op het dak van de spoortunnel. Dat betekent dat je te maken hebt met kabels en leidingen, vluchtgangen en luchtinstallaties. Het viel niet mee dit weg te werken in het ontwerp.” De beplanting en de bomen geven koelte tijdens warme dagen en zorgen voor een rijke biodiversiteit. Ze vangen regenwater op, dempen geluid en verminderen luchtvervuiling. Er komt een waterbuffer onder de plantvakken die regenwater vasthouden voor droge perioden. De mix van bomen en planten geeft jaarrond een rijk gelaagd beeld van kleuren en texturen. 

Ontmoetingsplek  

Het plein wordt ook een plek voor ontmoeting. Zo komt er een terras en langs de beplanting komen gemetselde randen om op te zitten. Frank van Vliet, wethouder Klimaat, Cultuur en Openbare ruimte: “Het wordt een fijne plek voor iedereen. Om elkaar te ontmoeten, rust te zoeken of gewoon even op de trein te wachten. De bomen, planten en bloemen zorgen niet alleen voor kleur en verkoeling, maar zijn ook een oase voor insecten, bijen, vlinders.”  

Planning Tuin van Delft

Tuin van Delft wordt aangelegd door aannemer C. de Kwaadsteniet en metselbedrijf Zwaan. De voorbereidende werkzaamheden zijn afgelopen weken gestart. Begin november start de aannemer met het metselwerk, gevolgd door het straatwerk. Dit gebeurt in verschillende fases waar vanaf het stationsgebouw richting het Bolwerk en uiteindelijk om Huis van Delft naar de Coenderstraat gewerkt wordt. De bomen en beplanting komen in het voorjaar van 2024. Tuin van Delft is naar verwachting eind maart 2024 klaar.