Alkmaar wint Green Cities Europe Award

09-12-2022
Alkmaar wint Green Cities Europe Award

Alkmaar wint de Green Cities Europe Award 2022 met zijn inspirerende programma ‘Greening & Biodiversity’. De gelukkig winnaar werd bekend gemaakt tijdens de Victoires du paysage op 8 december 2022 in Parijs.

Alkmaar wint Green Cities Europe Award

Alkmaar wint Green Cities Europe Award

De Nederlandse nominatie is dit jaar geen park, of woonwijk, maar meer een werkwijze.

Alkmaar is een prachtig voorbeeld van hoe een gemeente zelf de 'quick wins' pakt in het vergroenen van de stad. ‘Geen ingewikkelde procedures, maar kleine eenvoudige stappen. Dit project heeft meerdere positieve effecten. Sociale aspecten door in bestaande wijken het groen te verbeteren met een groot positief effect op haar bewoners. Vele kleine groene 'stapstenen' in een stad verhogen de biodiversiteit veel meer dan op één plek veel groen. Een uitgebreid planten- en bomengebruik draagt daaraan bij. Dit is een plan dat de stad in zijn geheel zal vergroenen,’ zo staat in het juryrapport.

Alkmaar wil in zeven jaar tijd 50.000 m² groen aanleggen. Pleintjes, parkeerplaatsen en rotondes worden zo veel mogelijk ontdaan van de verharding om de bodem weer doorlatend te maken.

Belangrijk is ook dat bij alle projecten de buurtbewoners actief bij de planning worden betrokken.

Last but not least moet de plantenkeuze gericht zijn op biodiversiteit, met een grote verscheidenheid aan bomen, besdragende heesters, wilde bloemen, bloeiende bollen en vaste planten.

Kijk hier voor meer informatie.