Alles wat je wilt weten over de krentenboom

01-02-2023
Alles wat je wilt weten over de krentenboom

Krentenboompjes (heesters) komen wel in 25 soorten en behoren tot de Rosaceae familie. Wanneer we spreken over het krentenboompje, bedoelen we dan ook doorgaans de populaire Amelanchier Lamarckii (Amerikaanse krentenboom, waarvan de oorsprong in Canada ligt). Krentenbomen zijn eigenlijk meer struik dan boom. Maar waaraan dankt de krentenboom zijn toenemende populariteit?

Alles wat je wilt weten over de krentenboom

Alles wat je wilt weten over de krentenboom

Alles wat je wilt weten over de krentenboom

 

Aangezien krentenbomen in 25 soorten voorkomen kunnen we niet iedere variant nader bekijken, maar nemen we de populaire Amelanchier Lamarckii onder de loep. Deze krentenboom kan op diverse manieren fungeren; hij kan als winterharde haag worden aangeplant, maar ook als sierplant in de tuin. Hij groeit zowel onder zonachtige als half schaduwrijke omstandigheden. Een nadeel als haag is dat hij bladverlies kent in het najaar, waardoor hij er tijdens de winter helaas niet rijkelijk groen bijstaat.

Wanneer planten?

In het algemeen wordt de herfst, de vroege herfst, als beste periode gezien om de krentenboom te planten. Doordat de weersomstandigheden vaak nog matig zijn, de aarde nog relatief opgewarmd is van de zomer en daarbij ook lekker vochtig is, biedt de aarde in die tijd de beste grond en omstandigheden voor de krentenboom. Het is de periode dat je langzamerhand weer paddenstoelen ziet verschijnen. De krentenboom krijgt de tijd om zich lekker te aarden en in het voorjaar tot volledige bloei te komen.

Bloeiperiode en krenten

Nadat hij in het voorjaar (vanaf april) langdurig uitloopt en zijn kenmerkende witte bloempjes krijgt, volgt daarna de periode dat de trosjes met 'groene krentjes' komen. Wanneer zij eenmaal goed rijp zijn, zijn zij donkerpaars van kleur. En smullen maar: je kunt de krenten gewoon eten! Het leuke is dat dit ook geldt voor vogels; merels zijn gék op de vruchtjes, dus zie jij graag meer vogels in je tuin zoals de merel, dan is de krentenboom een mooie vogellokker!

Snoeien en hoogte

Krentenbomen (struiken) kunnen in principe meters hoog worden (afhankelijk van het soort). De Amelanchier hoeft niet gesnoeid te worden, maar kan optioneel wél gesnoeid worden. Dit kun je in 's winters doen bij de kale plant. Knip 'm in de gewenste vorm en hij is te zijner tijd weer mooi in vorm voor het voorjaar.

Let op met snoeien: knip niet meer 1/3 van de zijtakken weg. Snoei bij voorkeur eveneens oude takken weg, zodat de struik meer zonlicht krijgt.

Verzorging krentenboom

De krentenboom is een makkelijke boom die natuurlijk voldoende water nodig heeft, maar niet in een zompige grond geplant mag worden. Je kunt 'm zogezegd als tuinplant houden, als haag, maar ook gewoon in de pot op balkon komt hij goed tot zijn recht. Vanzelfsprekend moet er een afwatering in de pot aanwezig zijn, zodat de Amelanchier niet zompig kan worden en verdrinkt in de pot. Zorg ervoor dat hij ook enig zonlicht krijgt op het balkon.