Droge zomers vragen om bewust en slim beregenen

Droge zomers vragen om bewust en slim beregenen

Tijdens droge zomers is een tekort aan water een reden voor tuineigenaren om minder te beregenen. Het gevolg: een geel gazon en verdorde planten. Zonde en onnodig!

Droge zomers vragen om bewust en slim beregenen

Met de juiste materialen, toepassingen en innovaties kun je bewust en slim beregenen. Een verantwoord en bewust beregeningssysteem is gebaseerd op vier pijlers: het ontwerp, de aanleg, het management en het onderhoud. Als dit plaatje klopt kun je efficiënt en verantwoord beregenen zonder verspilling. Maar waar moet je op letten?

Droge zomers vragen om bewust en slim beregenen

Het ontwerp

Alles valt of staat met een goed beregeningsplan. Het maken van een plan vereist specifieke kennis en ervaring. Onze gediplomeerde specialisten zorgen voor de juiste verdeling van sectoren en sproeiers voor een optimale overlap. Daarnaast houden onze kenners rekening met het gazon, de borders, locatie en waterbehoefte van de tuin. Onze beregeningsplannen worden al door vele hoveniers gebruikt.

Droge zomers vragen om bewust en slim beregenen

Aanleg

Te vaak worden sproeiers te ver uit elkaar gezet of verkeerde nozzles gebruikt. Het gebruik van materialen van lage kwaliteit kan lekkende leidingen of niet functionerende kleppen veroorzaken. Door deskundig advies over materialen en aanleg voorkom je problemen.

Management

Het management van beregeningsinstallaties omvat het juist aansturen van de beregening op basis van de waterbehoefte. Factoren als grondsoort, vochtopname, type gewas en leeftijd van het gewas spelen hierbij een rol.

Gelukkig zijn er producten die helpen bij het monitoren, zoals bodemvochtigheidsmeters, regensensoren, waterbesparende sproeiers en slimme beregeningscomputers.

Onderhoud

Gebrek aan onderhoud kan leiden tot problemen in een beregeningsinstallatie. Denk aan verstopte sproeiers, lekkende leidingen en defecte kleppen. Daarnaast maken groei en bloei aanpassingen in het systeem in de toekomst noodzakelijk. Periodiek inspecteren, reinigen, repareren en eventueel verleggen zijn dan ook belangrijk om een optimale werking te garanderen.

Steeds meer hoveniers bieden onderhoudscontracten aan. Een beregeningsinstallatie is een investering. Goed onderhoud verlengt de levensduur en garandeert een optimale werking van de installatie. Bij Wildkamp denkt men mee met jouw beregeningsproject. De kenners op de 46 vestigingen helpen je graag verder.