Biodiversiteit in strakke tuin

#Tuinvak 22-06-2021
Biodiversiteit in strakke tuin

‘Veel bloemen, we willen veel bloemen. Past dat bij ons moderne huis?’ Deze vraag stelden de bewoners van deze strakke villa tijdens het eerste gesprek met Stoop Tuinen. En of Stoop Tuinen die plantenkennis in huis heeft om borders à la Piet Oudolf samen te stellen? Ja dus. 
Biodiversiteit in strakke tuin
In Waalre was ruimte gemaakt voor een nieuwe villawijk. Eis was dat er een moderne en strakke villa zou worden gebouwd. Energieneutraal, met opvang van eigen regenwater en verplicht een groene erfafscheiding in de vorm van een Taxushaag. De opdrachtgeefster was op zoek naar een sfeervolle, groene tuin met veel bloeiende borders. Gelukkig is binnen Stoop Tuinen een ruime hoeveelheid plantenkennis aanwezig om dergelijke beplanting goed invulling te geven.
 
De school van Mien Ruys
Als aanhanger van de school van Mien Ruys creëerde de tuinarchitect heldere vlakken en lijnen. Passend bij het huis en mooie zichtlijnen vanuit het interieur. Ter contrast werd de beplanting los en frivool ingevuld. In de geest van Mien Ruys en ook Piet Oudolf. De borders zijn boeidende vlakken die enorm veel seizoensbeleving geven. De structuur wordt gemaakt door groepen siergrassen. Deze siergrassen vormen rustpunten in de rijke borders en zorgen ook voor voldoende winterbeeld.
 
Planten geven enorme dynamiek
De vaste planten geven een enorme dynamiek. De aren van de Salvia's, met de net ontluikende kleine friemeltjes van het gipskruid tegenover de zachte oren van de Stachys. Bij de entree stelen de witte bloemen van de Persicaria (twee meter hoog!) de show. Het lavendelblauw van de Perovskia en de eerste dikke bloemen van de Echinacea staan al in de wachtrij. 
 
Het contrast maakt het spannend
De strakke vijver maakt een sterke zichtlijn vanuit het interieur. Eindigend op het betonlok muurtje met het waterspel. De overkapping heeft bewust een open karkater, zodat je ook daar midden in de beplanting zit. Dieren genoeg: de tuin wemelt van de kleine vogeltjes, bijen, hommels en natuurlijk visjes en kikkers. De muur in de vijver is geleverd door 

Biodiversiteit in strakke tuin
Biodiversiteit in strakke tuin
Biodiversiteit in strakke tuin
Biodiversiteit in strakke tuin