Buitengewone tuinen

Hoveniersbedrijf Martin Buijtels gaat sinds kort door het leven als Buijtels Buitengewone Tuinen. Het Bladelse hoveniersbedrijf begeeft zich midden in een transitie. Ondernemer Martin Buijtels heeft zijn bedrijf de afgelopen jaren zien groeien en merkt dat de rek er nog niet uit is. “We zijn al lang niet meer het tuinmannetje om de hoek. De klussen worden steeds groter.”
Buitengewone tuinen | TuinVAK
Buitengewone tuinen | TuinVAK
Buitengewone tuinen | TuinVAK
Buitengewone tuinen | TuinVAK
Buitengewone tuinen | TuinVAK
Buitengewone tuinen | TuinVAK
Buitengewone tuinen | TuinVAK
Wie een blik werpt op de website en de social media accounts van Buijtels Buitengewone Tuinen, wordt vrijwel direct gegrepen door de gave foto van het vijftienkoppige team van de onderneming. Behalve de medewerkers zijn ook hun specialismen op fraaie wijze in beeld gebracht. Het glas whisky in de hand van de eigenaar verraadt nog een andere passie behalve het hoveniersvak.
Een liefhebberij voor het Bourgondische leven waarin veel klanten van Buijtels Buitengewone Tuinen zich waarschijnlijk herkennen, weet hij. Mede hierom wil Buijtels in samenwerking met de meer exclusieve restauranthouders een speciale gift samenstellen, die aan het einde van dit jaar onder de attentie van klanten gebracht moet worden.

Beleving
Nog een andere link die Buijtels Buitengewone Tuinen heeft met de horeca: volgens het hoveniersbedrijf is de beleving van een tuin te vergelijken met die van een diner in een restaurant. “Als je ergens gaat eten, zijn de entourage en de sfeer uiteindelijk minstens zo belangrijk als wat er op je bord ligt”, legt de directeur uit.
“Een tuin is emotie, mensen moeten er een bepaald gevoel bij krijgen. Daar proberen we ook op in te spelen als we op bezoek zijn bij klanten. Ik wil hun verhaal kennen en weten wat er leeft. In alle opzichten.”

Eyecatchers
Buijtels Buitengewone Tuinen wil graag iets terugdoen voor bestaande klanten. Bijvoorbeeld door ze de speciale gift te overhandigen en ze in een ongedwongen sfeer te ontvangen op een vakbeurs of een vergelijkbaar ander evenement.
Zo heeft het hoveniersbedrijf jarenlang schitterende showtuinen aangelegd op Bloem & Tuin in Nuenen, waar tal van bijzondere innovaties werden gepresenteerd. Zo waren de plug en play prefab zwemvijver, de op maat gemaakte poolhouse met fonkelnieuwe doorkijkhaard, de plungepool en de prefab wijnkelder met rvs wenteltrap stuk voor stuk ware eyecatchers.

The Art of Living
Hoewel Bloem & Tuin voor Buijtels altijd succesvol is geweest, heeft het hoveniersbedrijf besloten de beurs dit jaar te laten schieten en deel te nemen aan The Art of Living.
Dit woon- en lifestyle event, waar high end particulieren en professionals tot elkaar komen, werd van 28 t/m 31 maart voor de eerste keer gehouden in Autotron in ’s-Hertogenbosch. Speciaal voor dit evenement ontwierp Buijtels Buitengewone Tuinen een van de twee showtuinen van 300 vierkante meter.
De doelgroep van het hoveniersbedrijf was volgens Buijtels steeds minder te vinden op Bloem & Tuin. “Vandaar dat we onze grenzen hebben verlegd. The Art of Living is meer een beurs voor het hogere segment, waar bezoekers op af komen die van hun tuin echt een feestje willen maken. Juist naar die mensen zijn we op zoek. Mensen die een buitengewone tuin willen.”

Zwelklei
Tijdens de The Art of Living presenteerde Buijtels Buitengewone Tuinen tevens de nieuwe oplossing om vijvers aan te leggen met zwelklei. Volgens Buijtels is dit uniek in de hoveniersbranche. “Zwelklei wordt met name gebruikt in de afvalindustrie”, legt hij uit.
“Wereldwijd is er een aantal landscaping bedrijven dat ermee werkt, maar verder is het product lange tijd een beetje onder de pet gehouden. Daarom is het zo mooi dat wij ermee aan de slag kunnen gaan. De klei zet uit, is waterdicht en hartstikke duurzaam. Er is bijvoorbeeld geen folie meer nodig om een vijver aan te leggen.”
Met de klei kan het bedrijf vijvers aanleggen van iedere gewenste omvang. Meerdere ondernemingen en gemeenten hebben inmiddels concrete interesse getoond.

Klimaatadaptieve beplanting
De Bladelse ondernemer is voortdurend op zoek naar dit soort innovaties. Een ander concept waarmee zijn bedrijf zich momenteel sterk profileert is klimaatadaptieve beplanting. Het gaat daarbij om bloemenmengsels van vaste planten, die dusdanig veredeld zijn dat ze elkaar versterken.$Dit zorgt voor een stevige structuur van bloemrijke planten, die een kleurrijke tuin opleveren. Omdat de planten groeien op een speciaal soort lavakorrel, laten ze weinig tot geen onkruid toe. Buijtels Buitengewone Tuinen is de samenwerking aangegaan met een teler en beschikt over kant-en-klaar mengsels die voor verschillende doeleinden en oppervlakten ingezet kunnen worden.

Flora en fauna
Het hoveniersbedrijf heeft de klimaatadaptieve beplanting onder andere geplaatst bij het appartementencomplex Residentie de Meeris in het Brabantse Waalre. “Daar is het een enorm succes”, aldus Buijtels. “Binnen no time zijn de mengsels tot een mooie bloemenmix uitgegroeid, die bovendien de flora en fauna versterkt.”
Klimaatadaptieve beplanting heeft volgens de directeur echt de toekomst. “Ook voor gemeenten is het een uitkomst. De planten zorgen voor een zeer levendig straatbeeld, waar inwoners gelukkig van worden. Daarnaast is er zeer weinig tot geen onderhoud nodig.”

Verhaal
Buijtels Buitengewone Tuinen gebruikt het liefst producten waar een verhaal achter zit. Steeds vaker komt daarbij het circulaire gedachtegoed de hoek om kijken. Zelf heeft Martin Buijtels in zijn eigen tuin een buitengewone overkapping geplaatst van havenpalen.
Andere bijzondere projecten van het bedrijf zijn vlonders van oude spoorbielzen en cocktailbars van oude silo’s. Samen met zijn collega architect brengt Martin Buijtels graag contrasten aan in materialen. “We halen het beste in elkaar naar boven”, zegt de ondernemer. “Op die manier komen we tot aansprekende resultaten.”

Uitstraling
Niet alleen de resultaten spreken tot de verbeelding van klanten. Dat doet ook de nieuwe uitstraling van het hoveniersbedrijf. “We krijgen veel enthousiaste reacties over de manier waarop we ons presenteren”, aldus de ondernemer, die de tijd rijp achtte voor een nieuwe bedrijfsnaam.$“Het bedrijf is al lang niet meer van mij alleen. Successen behalen we samen. Bovendien dekt Buijtels Buitengewone Tuinen de lading veel beter dan de oude naam. Het geeft exact aan wat we doen. We zijn allang niet meer het tuinmannetje om de hoek. Hoewel je ons nog altijd kunt bellen voor snoeiwerkzaamheden, ontvangen we steeds grotere klussen.”

Groei
Omdat de opdrachten alsmaar groter worden, verwacht Buijtels Buitengewone Tuinen nog veel groei te kunnen realiseren. De eigenaar noemt als voorbeeld een contract dat recent is afgesloten met Woningstichting De Zaligheden In Eersel.
“Zij hebben een nieuwe directeur benoemd, die vergroening als prioriteit heeft geformuleerd. Van dat soort samenwerkingen word ik enthousiast. Veel hoveniers kijken vanuit het dode materiaal naar een tuin. Dit zijn in mijn ogen veredelde stratenmakers. Wij kijken juist met een groen hart naar een tuin. Een wezenlijk verschil.”