De tuin als veilige haven

#Tuinvak 15-12-2020
De tuin als veilige haven

Het vele thuiszitten in 2020 heeft er onder meer toe geleid dat meer mensen zelf aan de slag zijn gegaan in eigen tuin. Is dat nadelig voor de professionals in de tuinbranche? Nee, niet per se. Want voor veel zaken zullen ze uiteindelijk toch de hulp van deskundigen inroepen. 
De tuin als veilige haven
Het jaar 2020 is in veel opzichten het jaar van de totale ommekeer geworden. Mensen zijn nadrukkelijker gaan nadenken over het leven dat ze leiden en hoe ze het anders kunnen doen. In veel gevallen was dat anders doen ook een gedwongen keuze, waarbij woorden als thuiswerken en zelfquarantaine een prominente rol speelden. Alleen al het feit dat men meer is gaan nadenken over de inrichting van de tuin, kan juist een positieve impuls voor de groenbranche bewerkstelligen. Dit zijn de populaire tuintrends van dit moment.

Veilige haven
Het is een onzekere tijd met veel stress. Tegelijk kunnen we die stress door allerlei beperkingen niet kwijt in sporten of hobby’s waarvoor we in groepen moeten samenkomen. Even een avondje naar het theater of uit eten gaan is er ook niet bij. Kortom, veel mensen zien de eigen tuin nu meer als veilige haven en kiezen daarom vaak voor warme tinten en een vriendelijk ogende indeling. Zo’n tuin geeft rust en kan mooi worden gecombineerd met siergrassen en uitbundige bloeiers, zoals de hortensia. Het vele thuis zijn brengt ook de vraag naar veranda’s weer op gang. Daarmee creëert men immers een mooie overgang van huis naar tuin.
Zeker als je aan de veranda zonwering bevestigt, heb je een compleet geheel waar je bij vrijwel alle weersomstandigheden volop van kunt profiteren. Voor de leveranciers van dergelijke faciliteiten worden het dus weer drukke tijden en ook de hoveniers die dergelijke constructies plaatsen kunnen weer volop aan de bak.

Rust
We zien ook nog altijd volop belangstelling voor de pergola’s in alle soorten en maten. Vooral een minimalistisch design is de trend van dit moment. Zo simpel en eenvoudig mogelijk, maar natuurlijk wel degelijk en robuust. Daarmee past dit ook weer uitstekend in het voornoemde beeld van rust in de veilige haven.
De veronderstelling dat een pergola een oubollig imago heeft gekregen is daarmee definitief weggevaagd. Als ondernemer in de tuinbranche doe je er verstandig aan om groot in te zetten op het thema duurzaamheid, aangezien dit meer dan ooit door consumenten omarmd wordt.

De tuin als veilige haven
De tuin als veilige haven