Een inclusieve buurt waarin het ‘wel-zijn’ van alle bewoners centraal staat. Een plek waar mens en dier zich gezond voelt: fysiek, mentaal en sociaal. Dat is ‘De Vallei’ in Park16Hoven in Rotterdam. Het winnende plan van bouwende projecontwikkelaar VORM, Geurst & Schulze Architecten, Korteknie Stuhlmacher Architecten, Pieter Bedaux en Urban Synergy. 132 nieuwe woningen, waarvan 110 sociale huur, met een collectieve groene binnenwereld, supermarkt, buurtcafé, speelfabriek, leeszaal én gezondheidscentrum.
De gemeente Rotterdam heeft “De Vallei” als winnaar geselecteerd voor het te ontwikkelen gebied in Park16Hoven. Sociale gezondheid, collectiviteit en natuurinclusiviteit kernmerken het plan. “Hof van Maasdam is een prachtig project aan de rand van het centrum en een ontzettend mooie aanwinst voor woningzoekenden. De sociale huurwoningen zijn van hoge kwaliteit, duurzaam én sluiten naadloos aan bij de bestaande wijk”, aldus Chantal Zeegers, wethouder Klimaat, bouwen en wonen van de gemeente Rotterdam.
‘De Vallei’ als gezonde leefomgeving
Naast 110 sociale huurwoningen voor Havensteder en 22 grotere koopwoningen krijgt het plan een natuurinclusieve binnentuin, buurtcafé met gezonde maaltijden, een buurtkamer, leeszaal, speelfabriek, gezondheidscentrum en een supermarkt. Bovendien kunnen bewoners gebruikmaken van gratis deelfietsen. Tevens biedt VORM een korting op gezonde boodschappen aan, bij deelname aan het onderhoud van de collectieve tuin. Zo komt er minder druk op de portemonnee, en meer ruimte in het hoofd van de bewoners en wordt het buurtgevoel sterker. De Vallei is ingericht op toegang tot gezond eten, ruimte om te bewegen en te ontmoeten én een groene leefomgeving. Voor mens en dier. “Met dit concept geven we vorm aan gelijkwaardigheid en collectiviteit. We maken een gezonde leefomgeving in alle facetten”, vertelt Hans Meurs, CEO VORM.
Architectuur
Met de drie architectenbureaus is VORM erin geslaagd om dit bijzondere centrumblok in Park16hoven een hoogwaardige uitstraling te geven. De rijke baksteenarchitectuur zorgt voor herkenbaarheid en afwisseling. Daarbij draagt ook de architectuur bij aan gelijkwaardigheid. In de woorden van de beoordelingscommisie: “Er is met beperkte middelen (onderscheid rode en witte baksteen en een subtiele gelaagdheid van de gevel) een mooi contrast bereikt tussen de statige randen langs het park en plein […] en de informele binnenwereld aan het plantsoen […]. Daarbij valt nauwelijks tot geen verschil te onderscheiden in de uitstraling tussen de sociale huurwoningen en de andere onderdelen van het plan.”
Urias Santos Bakker, directeur Onderhoud & Ontwikkeling van Havensteder: “We zijn heel blij met de ontwikkeling van dit bijzondere project. Er zijn straks 110 sociale huurwoningen waarbij de gezondheid en de sociale cohesie van de bewoners centraal staan. Bovendien worden het duurzame woningen die betaalbaar blijven."
Natuurinclusief & circulair
De collectieve binnentuin is als een vallei, voor mens en dier. Met landschaps- en stedenbouwbureau Urban Synergy heeft het team een langgerekte, luwe, schaduw- en zonrijke omgeving met heuvelachtig landschap ontworpen dat verschillende biotopen creëert. Bomen hebben nectarrijke bloesem voor bijen en vlinders en vruchten voor mensen en vogels. Er zijn zitplekken waar buren elkaar kunnen ontmoeten, loungestoelen, speelplekken voor kinderen. Vanuit een integrale visie focust het plan eveneens op duurzaamheid, klimaatadaptatie en een hoge ambitie op circulariteit met een lage MPG-score en een sterke onderbouwing voor de inzet van herbruikbare materialen.
- Bekijk ook
- www.vorm.nl