De wilg moet terug

13-02-2023
De wilg moet terug

Op 9 februari 20223 presenteerden 15 pioniers van de BlueCity Wilgen Hackathon op het terrein van voormalig melkveehouder familie Versluis in Meerkerk de verschillende toepassingen van de wilg in een bio-circulaire economie.

De wilg moet terug

Zo zijn er het opstarten van polderlabs, wijkwadi’s, wilg als turfvervanger in potgrond en meer wilg in de waterbouw. Daarnaast start Waterschap Hollandse Delta een pilot om in de praktijk te onderzoeken hoe er meer wilg en andere natuurlijke materialen in oeverbeschoeiingen toegepast kunnen worden, ter vervanging van kunststof materialen.

Vanaf oktober 2022 bundelden vijftien pioniers onder begeleiding van BlueCity drie maanden lang hun kennis en kunde om de oerhollandse wilg weer terug te brengen in de Nederlandse houteconomie. De aanleiding voor deze Hackathon waren de kansen die BlueCity signaleerde voor het gebruik van de wilg, waar op dit moment onvoldoende gebruik van wordt gemaakt. Ten eerste vormt de wilg een waardevolle toevoeging in het landschap voor het versterken van de biodiversiteit. Daarnaast is de wilg een veelzijdige bron van natuurlijk materiaal.

BlueCity bracht in de Wilgen Hackathon opdrachtgevers, boeren, ontwerpers en groenaannemers bij elkaar om samen oplossingen te formuleren voor een grootschalige herwaardering van de wilg.