Een Schot in de roos

Al enkele jaren waren de eigenaars in Roeselare op zoek naar een mooie woning met een statige tuin. Toen de kans zich dan eindelijk aanbood, waren ze meteen verkocht voor het project. Ze contacteerden tuinarchitect Piet Blanckaert om de Engelse landschapstuin rondom de woning in volle glorie te herstellen.
Een Schot in de roos | TuinVAK
Een Schot in de roos | TuinVAK
Een Schot in de roos | TuinVAK
Een Schot in de roos | TuinVAK
Een Schot in de roos | TuinVAK
Een Schot in de roos | TuinVAK
Tuinaannemer Johan Scheerens werkte met overgave de plannen uit en kreeg hierbij steun uit een onverwachte hoek: een oerdegelijke Schotse tuinman die nog steeds zijn eigenzinnige stempel op de landschapstuin drukt.
Via een prachtige halve laan van platanen, schuingeduwd door vele jaren van aanhoudende wind, krijgen we een zicht op de indrukwekkende woning in Franse manoirestijl. Johan voorzag er twee terrassen om te tafelen en te genieten van de uitgestrekte tuin. Beschut tegen een rustieke tuinmuur kunnen de bewoners duiken in het azuurblauwe zwembad.

Taxussen
Johan gaf het plaatje nog meer grandeur met enkele asymmetrisch als bijenkorf gesnoeide taxussen. Wat hogerop ligt een stemmig zonneterras, bereikbaar via enkele kundig met leistenen gestapelde treden. Kleine bloempjes en plantjes hebben er zich romantisch tussen de voegen genesteld. Op advies van de Schotse tuinman kreeg de omgordende halfhoge haag een ronde afwerking. Een graspad daalt er glooiend tussen hoge ronde groenmassieven af naar een breed grasplein. Dat wordt strak onderhouden, maar aan een imposante treurwilg mag het gras wild opstuiven in een ronde cirkel.

Moestuin en serre
Hoge brede taxushagen schermen de blikken af naar een lagergelegen en recenter tuindeel. Dat bestaat deels uit een moestuin en serre, en deels uit een brede natuurlijke vijver die uitnodigt voor een natuurwandeling. Lage, vormgesnoeide leifruitbomen dienen er als natuurlijke en veilige barrière langs de moestuin. Rond de natuurlijke waterpartij tieren de grassen en zomerbloeiers welig. Een breed graspad slentert er langs de hoge, wilde beplanting en glijdt haast onopvallend door de schaduw van hoge solitaire bomen.

Tuinbank
De Schotse tuinman adviseerde om halverwege een tuinbank te plaatsen die je een heel andere kijk biedt op de tuin. Zijn advies resulteerde in een welgekomen rustpunt dat een zicht biedt over de grasvelden, langs de decoratieve serre en doorheen de toppen van de hogergelegen bomen in deze landschapstuin. De metamorfose van deze tuin is nog niet compleet, maar de eigenaars tonen zich elk jaar enthousiaster over de resultaten van hun deskundige tuinteam. Om eigen inspiratie op te doen bezochten ze ook al meerdere Engelse tuinen. Tuinromantiek schuilt hier in elk hoekje en dat werkt – ook voor de bezoekers – zeer aanstekelijk!

Focus op groen
In het wat natuurlijkere, lagergelegen tuingedeelte koos men hier voor enkele opvallende solitaire bomen. Het zijn snelle groeiers die met hun brede kruin voor de nodige schaduw en verkoeling zorgen wanneer in de zomermaanden de temperatuur te hoog oploopt. In de winter tonen ze dan weer hun decoratieve bast.
Voorbeelden zijn de Metasequoia glyptostroboides, de Taxodium distichum en de Quercus ilex. Quercus ilex of steeneik wordt de jongste jaren wel vaker in tuinen gebruikt als wintergroene haag op stam. De boom verdraagt vormsnoei zeer goed en gedijt ook goed in arme gronden. In deze tuin creëerde Johan Scheerens er een breed en stevig struikenmassief mee dat ook in de winter zijn blad behoudt.
Gepubliceerd op

Abonneren

Geen enkele uitgave meer missen?

Abonneren

Delen


  • Agenda

  • Geen agenda-items bekend.