Elektrisch grondboren

26-10-2022
Elektrisch grondboren

Duratherm, WE Engineering en Conrad Stanen hebben een volledig elektrisch aangedreven grondboorinstallatie ontwikkeld en getest. De drie partijen hebben 30 maanden aan de 300-E, een volledig emissievrije installatie, gewerkt.

Elektrisch grondboren

‘Zowel de intrinsieke motivatie om steeds duurzamer en efficiënter te werken, als de steeds grotere invloed van nieuwe regelgeving zorgt voor urgentie,’ aldus initiatiefnemer Bert Draaijer, eigenaar van bronspecialist Duratherm. ‘Elektrisch boren wordt simpelweg de standaard.’

De 300-E is sinds 2019 in ontwikkeling. Bert Draaijer rekende toen met interim projectleider John Habers van Duratherm uit hoe ze de transitie naar elektrische boorinstallaties konden realiseren. Het verduurzamen van het machinepark - Duratherm beschikt over zo’n tien grondboorinstallaties - zou veel tijd en geld in beslag nemen. Duratherm zocht opnieuw de samenwerking op met de ingenieurs van WE Engineers, en met Conrad, de enige producent van maatwerk grondboormachines in Nederland. De combinatie van kennis en kunde heeft geresulteerd in het relatief snel ontwikkelen van een elektrische grondboorinstallatie die voldoet aan de huidige eisen in de markt.

De nieuwe Combi 300-E doet qua gebruiksgemak en bediening niet onder voor de bestaande Combi 300 die inzetbaar is voor boorprincipes als spoelboringen, zuigboringen en luchtliftboringen.