Europees daklandschap

Organisaties uit negen verschillende steden gaan een collectieve inspanning aan om het potentieel van het Europese 'daklandschap' (de gecombineerde oppervlakte van platte daken in steden) te ontsluiten.

Het European Creative Rooftop Network (ECRN) - tot 2024 gesteund door Creative

Het European Creative Rooftop Network (ECRN) - tot 2024 gesteund door Creative Europe - zoekt naar manieren waarop daken met behulp van creatieve oplossingen een rol kunnen spelen in de sociale, economische en milieu-uitdagingen waar Europa in de nabije toekomst voor staat. ROEF uit Amsterdam, onder andere bekend van het jaarlijkse rooftop festival, is een van de oprichtende partnerorganisaties.

Benutte daken bieden kansen bij klimaatadaptatie, duurzame energiebehoefte én drukte in de stad. Het onontgonnen Amsterdamse daklandschap is maar liefst 12 km² groot. Dat is ruim 25 keer zo groot als het Vondelpark.

ROEF ziet het Amsterdamse daklandschap in de toekomst graag als een groots, publiek toegankelijk dakpark, waarbij afzonderlijke daken via luchtbruggen met elkaar worden verbonden. In de tussentijd zorgt de verbintenis met het ECRN voor internationale inspiratie en uitwisseling van kennis die ten goede komt aan de Amsterdamse ontwikkelingen. Ook deelt ROEF haar kennis met haar Europese evenknieën.

Naast Amsterdam zijn de ECRN partners (alfabetisch): Antwerpen, Barcelona, Belfast, Chemnitz, Faro, Göteborg, Nicosia en Rotterdam.