Europese elite in het sporthouthakken komt samen in Poznań

De Pool Michał Dubicki is de grote favoriet voor de European Trophy 2023.
De Pool Michał Dubicki is de grote favoriet voor de European Trophy 2023.

Nog maar enkele weken geleden namen de beste sporthouthakkers ter wereld het tegen elkaar op in Rotterdam tijdens de World Trophy 2023. De elite van de Europese Timbersports zet de competitie echter verder op 30 juli in Poznań (Polen). Tijdens de European Trophy, een van de belangrijkste Timbersports-wedstrijden op het vasteland, staat namelijk niet alleen de prestigieuze titel op het spel, maar ook de kwalificatie voor de World Trophy 2024.

De Pool Michał Dubicki is de grote favoriet voor de European Trophy 2023.
De Pool Michał Dubicki is de grote favoriet voor de European Trophy 2023.

De Trophy-wedstrijden worden beschouwd als de spectaculairste uitdagingen die het sporthouthakken te bieden heeft. Op 30 juli wordt het Poolse Poznań immers het decor van de European Trophy 2023. In deze competitie nemen de topsporthouthakkers van Europa het in wel vier Timbersports-disciplines tegen elkaar op: Stock Saw, Underhand Chop, Single Buck en Standing Block Chop. Volgens het knock-outsysteem gaat alleen de snelste naar de volgende ronde, tot de twee beste tegenstanders in de finale tegenover elkaar staan. Behalve de Europese Trophy-kampioen kwalificeren nog negen andere atleten zich voor de World Trophy 2024.

Absolute top van het sporthouthakken

De onbetwiste favoriet voor de titel is Michał Dubicki. Onlangs schreef de Pool geschiedenis bij de World Trophy 2023, toen hij het als eerste Europeaan ooit tot een Trophy-finale schopte en de winst met slechts één houw van de bijl misliep. Vlak daarop volgen de Zweden Emil Hansson en Ferry Svan. Ondanks hun nog jonge leeftijd van 22 en 26 jaar bewijzen beide atleten elk jaar opnieuw dat ze bij de absolute top van het sporthouthakken horen. Onlangs wist vooral de 22-jarige Hansson te overtuigen door in 2022 de European Trophy te winnen. Hij komt dan ook naar Poznań om zijn titel te verdedigen. Maar ook vaste waarden Koen Martens (België), Armin Kugler (Oostenrijk) en Danny Martin (Duitsland) mikken op een podiumplaats. Voor Nederland neemt Redmer Knol deel. Tijdens de World Trophy in Rotterdam pakte hij uit met een knappe vierde plaats, zet hij die prestaties verder in de European Trophy?

Bovendien mogen we ook Szymon Groenwald niet uit het oog verliezen. De kersverse Rookie wereldkampioen geldt als een uitzonderlijk talent dat meteen van zich liet horen met twee rookie wereldrecords. Na deze prestaties valt af te wachten hoe de 18-jarige zich kan standhouden in zijn eerste internationale Trophy-wedstrijd. Bij de Poolse Trophy belandde hij alvast maar net na Michał Dubicki op de tweede plaats.

De European Trophy 2023 wordt in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland zowel op DAZN als wereldwijd via een livestream op de Timbersports-kanalen op Facebook, YouTube en Twitch uitgezonden. De wedstrijd begint om 13.00 uur.