Fietsenstalling filtert fijnstof

#Tuinvak 10-09-2020
Fietsenstalling filtert fijnstof

De nieuwe fietsenstalling op de gerenoveerde binnenplaats van het VZW Sint-Lievenscollege in Antwerpen is met MobiRoof cassettes van Mobilane omgetoverd tot een groene oase. Het duurzame project valt enorm op tussen de grijs gebouwde omgeving rond de school. 
Fietsenstalling filtert fijnstof
De wens van het Sint-Lievenscollege was het creëren van een behoorlijke uitstraling voor de nieuwe binnenplaats die aan renovatie toe was. Centraal hierbij stonden kwaliteit en uitstraling. Zowel de speelplaats als de fietsenstalling op de binnenplaats is daarom volledig vernieuwd.

De bouw van de nieuwe fietsenstalling is ontworpen en uitgevoerd door Klaver Fietsparkeren. De fietsenstalling is aangelegd voor etage-parkeren en laag-parkeren. De lichtstraat in het hart van de stalling zorgt voor voldoende lichtinval. Op de fietsenstalling is ruim 200 m² groendak gerealiseerd met de MobiRoof cassettes van Mobilane.

Maatwerk
De cassettes zijn geschikt voor zowel grote projecten als maatwerk, eenvoudig te installeren en zijn bij plaatsen volledig begroeid met 6-8 verschillende soorten sedumplanten. Peter van uitvoerend bedrijf Klaver Fietsenparkeren is zeer tevreden over het groene dak. “Door middel van de cassettes is het groene dak perfect en eenvoudig aan te brengen en ziet de klant tevens direct resultaat.” De MobiRoof cassettes creëren niet alleen de kwalitatieve uitstraling die die klant wenst, maar brengen ook vele andere voordelen met zich mee voor stedelijke omgevingen.

Een gezond schoolplein
Naast het esthetische aspect kent een groendak met sedum vele andere voordelen. Zo is de levensduur van het dak tweemaal groter dan daken met bitumineuze bedekking. Uit onderzoek van de Universiteit van Wageningen is gebleken dat een groen dak verkoeling in de stad zorgt, het regenwater opvangt en hiermee wateroverlast vermindert en de biodiversiteit in de stad vergroot, waarbij zelfs plaats wordt geboden aan bedreigde dier- en plantensoorten.

Ook filtert het groene dak fijnstof en gasvormige verontreinigingen uit de lucht. Groen op daken heeft een filterende werking voor de lucht. Fijnstof (PM10) valt vanuit de lucht op de planten waardoor het bijdraagt aan een gezondere luchtkwaliteit op het schoolplein. 

Fietsenstalling filtert fijnstof