Functionaliteit hand in hand met flora en fauna

#Tuinvak 23-03-2021
Functionaliteit hand in hand met flora en fauna

In de bosrijke omgeving van Beekbergen bouwt KAW voor Atlant een nieuw zorggebouw voor 100 bewoners, genaamd Marken Haven. 
Functionaliteit hand in hand met flora en fauna
De bewoners zijn deels aangewezen op Chronisch Psychiatrische Verpleeghuiszorg en lijden deels aan het syndroom van Korsakov. De nieuwbouw is een nieuwe woon- en leefomgeving waarbij ‘ruimte voor jezelf’ voorop staat.
 
Vrijheid in het gebouw en waar mogelijk in de omgeving eromheen staat bij dit project voorop. Daarom geeft het gebouw elke bewoner een ruim appartement met eigen sanitair en - uniek voor dit soort gebouwen - een eigen buitenruimte. Bewoners wonen samen in groepen van tien en hebben een gezamenlijke huiskamer waar geleefd kan worden met aangrenzend een buitenruimte. Het gebouw past zich zowel landschappelijk als architectonisch perfect in haar omgeving. Gelegen in een beschermde natuurzone worden bestaande bomen opgenomen in het ontwerp. KAW en MTD landschapsarchitecten maakten verder ruimte vrij daar waar het landschap teruggebracht wordt naar haar oorspronkelijke beplanting, zoals heide. Wadi's worden gebruikt voor de waterinfiltratie. Dit alles geïntegreerd in een masterplan, waarbij functionaliteit hand in hand gaat met flora en fauna.