Elektrisch gereedschap lichter én schoner werken

15-08-2023
De elektrische shovel in actie in de boomkwekerij
De elektrische shovel in actie in de boomkwekerij

Elektrisch gereedschap: je ziet het steeds meer, ook in de groenvoorziening. Wat zijn de voor- en nadelen? En waar moet je op letten tijdens het gebruik?

De elektrische shovel in actie in de boomkwekerij
De elektrische shovel in actie in de boomkwekerij

De gemeente Rotterdam werkt zoveel mogelijk met elektrisch materiaal in de groenvoorziening. Inmiddels is 82 procent van de machines, gereedschappen, werktuigdragers, trekkers, heftrucks en dergelijke elektrisch. Als het gaat om de handgereedschappen, waaronder 130 bosmaaiers en 300 bladblazers, is dat zelfs bijna honderd procent. “In onze keuze voor elektrisch staat de doelstelling ‘emissievrij’ op één”, begint Auke Bullema namens de gemeente Rotterdam. “Vaak is het gereedschap ook stiller en lichter, fijn dus voor onze collega’s. Daarnaast telt accu-gereedschap beduidend minder onderdelen dan benzine aangedreven gereedschap. En de onderdelen die er zijn, blijken veel minder storingsgevoelig, waardoor minder onderhoud nodig is: ook een voordeel.”

Gemeente Rotterdam / Terry den Hollander
Gemeente Rotterdam / Terry den Hollander

Aandachtspunten bij elektrisch gereedschap

Ondanks al deze pluspunten, erkent Bullema dat er ook nadelen zijn aan het gebruik van elektrisch materieel. “Bij collega’s leven vooraf veel vragen over hoe lang, of kort, de accu meegaat. In de praktijk blijkt het (bijna) altijd te voldoen. Sowieso zijn er vaak meerdere accu’s per machine beschikbaar. Daarnaast is de kracht van de machines ook anders, hoewel het in de praktijk voldoet.” Tot slot merkt de gemeente Rotterdam dat er nog niet voor iedere tool een emissievrije variant op de markt is. “We willen soms sneller dan de markt kan leveren. Daarom onderzoeken we als gemeente samen met het bedrijfsleven innovaties in dit segment.” Een voorbeeld daarvan is een batterij-elektrische perscontainer om blad te verwerken. “Deze container perst het groenafval meteen samen en maakt daarbij gebruik van elektriciteit uit een batterij. Dat is een wereldwijde primeur, voor en door Rotterdam ontwikkeld.”

Elektrisch gereedschap lichter én schoner werken

Dieselverbruik

Bij de boomkwekerij van de gemeente Rotterdam wordt sinds maart gebruikgemaakt van een elektrische shovel, het nieuwe model van Ahlmann. Het besturen vergde in beginsel wel nog even aandacht; door het regeneratief remsysteem reageert de machine anders dan de oude shovel. Ieder avond wordt de shovel aan de lader gezet. De accucapaciteit zit dan vaak nog  op dertig à vijfendertig procent. Door de inzet van deze elektrische machine is het dieselverbruik van de kwekerij met bijna dertig procent gedaald. Terry den Hollander namens het team: “Daarnaast kan de machine nu binnen in de loods en kas worden ingezet zonder dat de ruimte zich vult met uitlaatgassen.”

Lees ook: Accu aangedreven houtversnipperaar

Onderweg opladen

Ook bij Herman Vaessen Tuin | Boom | Groen uit het Limburgse Maasbree wordt sterk ingezet op het gebruik van elektrisch gereedschap. Zo rijden directie, projectleiding en calculatie elektrisch en zijn zes ploegen volledig uitgerust met elektrisch handgereedschap. “Dankzij slimme bedrijfswageninrichting en zonnepanelen op het dak van de bus én van een aantal aanhangwagens kunnen de accu’s van het gereedschap bijgeladen worden in de laadruimte van de bus. Sterker nog, dit gebeurt ook onderweg en op de werkplek”, legt Ralf Vaessen uit. Het bedrijf schaftte ook een honderd procent elektrische Etesia maaier aan voor het maaien van gazons bij bedrijven en instellingen én een elektrische/hybride hoogwerker. “Deze heeft nog wel een kleine dieselmotor om accu’s te laden.” De meest recente investering betreft een elektrische quad die gebruikt wordt voor onkruidbestrijding op verhardingen.

Minder geluidshinder

Bij Herman Vaessen - uitgeroepen tot ‘Duurzaamste Hovenier 2019’ - zijn zowel medewerkers als klanten positief over de inzet van elektrisch gereedschap, onder andere vanwege het ontbreken van hinderlijk geluid én geur. “De particuliere klant krijgt steeds meer oog voor duurzaamheid en weet de innovaties van bedrijven steeds beter te waarderen. En het werken met elektrisch gereedschap draagt bij aan het werkplezier en welbevinden van onze medewerkers. Dat is met het oog op de duurzame inzetbaarheid heel positief.”

Meest zuinige motor

Toch kleven er ook nadelen aan elektrificering, erkent ook Vaessen. “Het grootste nadeel is dat er voor veel machines en voertuigen onvoldoende interessante alternatieven zijn. De investering is te groot, de actieradius te laag, er is onvoldoende trekkracht… Bedrijven willen wel, maar het aanbod voldoet nog lang niet altijd.” Het team van Herman Vaessen maakt in dat geval de keuze voor de optie met de meest zuinige motor. “Zo hebben we bijvoorbeeld gekozen voor een zuinigere RAVO veegmachine, Euro6 en Ad Blue. Hetzelfde geldt voor onze vrachtwagen met een Euro6 motor die nog maar de helft fijnstof produceert ten opzichte van de twee vorige generaties motoren. De uitstoot van stikstof daalt hiermee nog sterk ten opzichte van motoren uit de Euro5 klasse: van 2 gram naar 0,4 gram per kilometer. Deze vrachtwagen is daarnaast uitgerust met een elektrische kraan.”

De zakelijk klanten van Herman Vaessen - bedrijven, instellingen en woningcorporaties - zijn zelf ook bezig met verduurzamen. “Zij waarderen het dat wij hierin voorop lopen. Daarom zeggen wij altijd: kijk niet alleen naar de kosten van verduurzaming, maar zeker ook naar wat het je opbrengt. Samen kunnen we onze wereld een beetje groener achterlaten!”