Geen fout hout

Fair&Precious werd één jaar geleden in het leven geroepen door de internationale tropisch-houtvereniging ATIBT (Association Technique International des Bois Tropicaux). Met dit internationale merk wil men de sector van tropisch hout duurzamer, ethischer en legaler maken. Wat hebben ze in dit eerste jaar verwezenlijkt? En wat brengt de toekomst?
Geen fout hout | TuinVAK
Geen fout hout | TuinVAK
Geen fout hout | TuinVAK
Geen fout hout | TuinVAK
Om de Europese consument te overtuigen te kiezen voor ecologisch en verantwoord hout, werd in 2017 Fair&Precious (F&P) in het leven geroepen. Het geeft de eindconsument een leidraad om Afrikaans hout te identificeren en te garanderen dat het niet afkomstig is van een illegale concessie, maar van houtkapconcessies die duurzaam en op verantwoorde wijze worden beheerd.
Alle aangesloten leden van F&P geloven in de opkomst van een economie die mens en natuur beschermt. Naast het milieuaspect stopt F&P veel energie in sociale en maatschappelijke thema’s, zoals respect voor de plaatselijke bevolking, hun opleiding en hun gezondheid.

De partners
Landen, gemeenschappen, geldschieters, keurmerken, NGO's, verenigingen, vakbonden, onderzoekscentra, universiteiten. Allen zijn ze vastbesloten om deel uit te maken van de Fair&Precious gemeenschap en zo hun waarden rond duurzaam bosbeheer uit te dragen. Een concessiehouder die wil profiteren van het merk Fair&Precious moet zowel lid zijn van het ATIBT als een keurmerk voor verantwoord bosbeheer bezitten (van een door het ATIBT goedgekeurde organisatie, zoals FSC of PEFC).
Deze keurmerken moeten de toepassing van de strikte regels en de traceerbaarheid van het hout van bos tot eindproduct garanderen. Ze worden gecontroleerd door classificatiebureaus zoals Bureau Veritas.

Concrete samenwerkingen
Het initiatief blijft niet onopgemerkt. De eerste concrete samenwerkingen zijn een feit. De Franse spoorwegen (SNCF) hebben al gekozen voor duurzaam tropisch hout voor de aankoop van nieuwe treinbielzen. Een belangrijk kenmerk van tropische houtsoorten is immers de natuurlijke weerbaarheid, waardoor het geen chemische behandeling nodig heeft. Ook landen als de Republiek Congo en Gabon hebben zich geëngageerd en willen dat alle houtconcessies op hun grondgebied op termijn een certificaat voor duurzaam bosbeheer bezitten.

Nederland koploper
In 2016 hadden slechts 30% van de producten die in de EU met tropisch hout werden gemaakt een keurmerk van duurzaam bosbeheer. Nederland deed het wel opmerkelijk beter met 63%. De beste leerling van de klas laat de andere landen ver achter zich: het Verenigd Koninkrijk (49%), Duitsland (20%), Frankrijk (12%), België (12%), Italië (5%) en Spanje (4%). Samen vertegenwoordigen deze landen 85,6% van de totale aankopen van de Europese Unie. Mochten ze allemaal streven naar 100% Fair&Precious hout, dan zou 5,3 miljoen hectare bos beschermd zijn.