Groenbranche Trends 2025

Algemeen 10-06
Groenbranche Trends 2025

Bloemenbureau Holland presenteert de Groenbranche Trends voor 2025. Deze bevatten alles wat je wilt weten over de laatste trends in bloemen en planten. Voor 2025 ontwikkelden ze vier stijltrends voor de sierteeltsector. De stijltrends zijn allemaal gebaseerd op de huidige tijdgeest, maar hebben verschillende aspecten als uitgangspunt. De Groenbranche Trends worden ontwikkeld in samenwerking met Tuinbranche Nederland, iBulb, INretail en Bureau Nijman + Van Haaster.

Groenbranche Trends 2025

Het begint allemaal met goed inzicht in de tijdgeest, voor 2025 heel passend 'Tilting Perspectives', oftewel veranderend perspectief gedoopt. Centraal staan nieuwe perspectieven op alle problemen en crises die op ons afkomen. We hebben behoefte aan een hoopvolle blik op de toekomst, ook al zijn de problemen serieus. Stilzitten is geen optie meer, maar tegelijkertijd zijn we bang dat te nemen maatregelen onze basisbehoeften zullen aantasten. Wat zijn we bereid om op te geven?

Slow Life.
Slow Life.

Vier stijltrends voor 2025

De volgende vier stijltrends 2025 zijn een reactie op deze tijdgeest:

Unique Utopia.
Unique Utopia.
 • Slow Life; rust en natuurlijke materialen spelen de hoofdrol in het Slow Life interieur. Ambachtelijke producten worden met zorg toegepast en aangevuld met warme, natuurlijke kleuren. Vormen zijn eenvoudig en herkenbaar. Het interieur krijgt zo een rustgevend, duurzaam karakter. Bloemenarrangementen vallen op door hun pastelkleurige soberheid en hun stille aanwezigheid, we zien planten in zachte bladkleuren en met bont blad. 

  Cosmic Future.
  Cosmic Future.

  De gebruikte vormen zijn eenvoudig, sober en herkenbaar. De materialen binnen Slow Life zijn voornamelijk natuurlijk, zoveel mogelijk milieuvriendelijk en duurzaam. Dat dessins niet schreeuwerig hoeven te zijn, wordt hier ook bewezen. Denk aan eenvoudige streepjes, ruitjes en natuurlijke prints van bloemen, bladeren en takken. 

  Radiant Energy.
  Radiant Energy.

  Het kleurpalet binnen deze stijltrend bestaat uit twee gedeelten. Enerzijds is er een rijtje zachte pasteltinten, zoals nudes, lila en lichtblauw, hoofdzakelijk bedoeld voor bloemen en planten. Groen, bordeauxrood en oker flankeren deze tonen. Daarnaast zijn er neutrale bruintinten, inclusief lichtgrijs, voor het rustgevende interieur.

 • Unique Utopia; Unique Utopia verbeeldt dit sentiment: luxe, grootsheid, kleurrijk en imposant zijn wat de klok slaat. In het interieur zien we dit duidelijk terug. Er ontstaat er een binnenwereld waarin alles groter en fantasierijker is dan normaal gesproken. Tropische sferen ontstaan door inspiratiebronnen als vlinders en vogels. Exotische boeketten zijn vol, kleurrijk en fantasierijk gevuld met bijzondere bloemencombinaties. Wat dacht je van pioenen met Protea of een orchidee met een decoratieve parkiettulp? Kamerplanten zijn in deze stijltrend groot, indrukwekkend en stralen een sterke exotische sfeer uit, zowel groen als bloeiend.

  Typische Unique Utopia-vormen zijn organisch, waanzinnig decoratief en vaak uitvergroot. Vlindervormen, maar ook blad- en bloemvormen zien we veel terug, ook in de dessins. Aangevuld met afbeeldingen van tropische vogels, zijn flora en fauna duidelijk een inspiratiebron. Patronen zijn bovendien uitvergroot en fantasierijk. Het zal niet verbazen dat luxe materialen, zoals gekleurd glas, geglazuurd keramiek, voile en fluweel ruim baan krijgen, naast meer ingetogen soorten hout, papier en karton.

  Bij een trend als deze hoort een kijk-mij-eens-kleurenpalet. Is de basis nog vrij neutraal in bruintinten, daarnaast gaat het behoorlijk los. We zien warme, diepe kleuren zoals aubergine, paars en rood, afgewisseld met fellere tinten zoals geel, roze en turquoise. Natuurlijk krijgt ook groen een plek.

 • Cosmic Future; In een wereld vol kansenongelijkheid en polarisatie willen we contrasten overwinnen en anders met elkaar omgaan. Dit zien we ook terug in het interieur. Termen als ‘nieuw’ en ‘contrasterend’ krijgen vorm in meubels en gebruiksvoorwerpen. Er ontstaan spannende producten, op het mysterieuze af. Gradiënteffecten en contrasterende kleuren zijn belangrijk, net als mat/glans effecten. Het gebruik van gekleurd metallic valt ook op binnen Cosmic Future. Opvallend is een sterk contrast tussen licht- en donkergekleurde bloemen en planten, met veel paars- en blauwtinten.

  Het zal niet verbazen dat futurisme en contrast ook hier zwaar wegen. Vormen zijn organisch maar ook strak en lijken uit de toekomst te komen. De materialen die we zien zijn contrastrijk en kunnen zowel opvallend mat als glanzend zijn. Een extra dimensie ontstaat door het inzetten van transparante materialen. Toegepaste dessins zijn vooral abstract, denk hierbij aan vlekpatronen en gradiënteffecten. 

  Het kleurpalet bestaat uit groen, zalmoranje en een opvallende verscheidenheid aan blauw- en paarstinten, van licht naar donker. Het koele kleurenpalet geeft uitdrukking aan het futuristische aspect van deze stijltrend. Koele blauwtinten staan symbool voor het hoofd koel houden en paars symboliseert de creativiteit en voegt contrasterende warmte toe.

 • Radiant Energy; Binnen Radiant Energy omarmen we nieuwe technologie als probleemoplosser, met vernieuwd optimisme als gevolg. Ook in het interieur merken we dat. Producten lijken energie uit te stralen, in beweging te zijn en baden in gekleurd licht. Contrastrijk kleurgebruik wordt gecombineerd met geometrische en organische vormen, wat zorgt voor een visueel spektakel. Bloemen en planten doen hier natuurlijk aan mee. Bloemen lijken te bewegen in vrolijk springerige boeketten. Ook planten stralen energie uit en vinden een basis in (semi)transparante potten.

  De vormen die we in deze stijltrend zien, zijn zowel organisch als geometrisch. Strakke en vloeiende lijnen worden daarmee afwisselend gebruikt. Qua materialen is er sprake van veel diversiteit, met de nadruk op materialen met een glad oppervlak. Er wordt ook gespeeld met transparantie. Het energieke, positieve dat deze stijltrend zo kenmerkt komen terug in de dessins. Denk aan organische golfpatronen, strepen met een dégradé-effect, patronen met een licht- en schaduweffect of een 3D-effect.

  Het kleurenpalet lijkt familie van de regenboog en bestaat uit een bonte verzameling frisse tinten. Blauw, groen, oranje, paars, lila en alles er tussenin: ze zijn van de partij. Zowel felle kleuren als pastellen. Als rustpunt in dit bonte geheel is een neutraal grijs toegevoegd.

De Groenbranche Trendsbrochure hieronder kun je hier gratis downloaden.