Groene gevels en daken een must voor koelere steden

Het is hard nodig om daken en gevels verder te vergroenen nu extreme hitte én stortbuien geen uitzondering meer zijn in de Nederlandse zomers. Dat stelt Koninklijke VHG in een reactie op de tropische dagen van deze zomer.

Groene gevels en daken een must voor koelere steden | TuinVAK

Beplanting op, aan, in en om gebouwen helpt om de temperatuur binnenshuis én in de leefomgeving naar beneden te brengen. Zo blijft een groene gevel op hete dagen wel 7 graden koeler dan een stenen gevel. Bovendien houdt het water vast. Zo blijven onze binnensteden ook in de toekomst leefbaar, aldus de branchevereniging.

Groen toepassen in bestaande woningen, scholen, ziekenhuizen en bedrijfspanden is relevant, maar ook zou het structureel in de planvorming van de honderdduizend woningen per jaar moeten worden meegenomen, zo bepleit Koninklijke VHG. ‘Als je kijkt naar de bouwopgave waar Nederland voor staat, is het een must om groen direct te integreren aan de tekentafel’, aldus John Koomen, vice-voorzitter van Koninklijke VHG. ‘Dan kun je optimaal gebruik maken van alle meerwaarden die groen biedt. Niet alleen waar het gaat om temperatuur, maar ook voor de biodiversiteit, wateropvang, fijnstofopname, de productiviteit van medewerkers en de gezondheid van mensen.’