Groentje in het vak | Bakkers Bloementuin

Marjon Bakker
Marjon Bakker

In deze nieuwe rubriek staat een ‘groentje in het vak’ centraal. Een tuinontwerper of hovenier die onlangs van start ging in het groenvak.

Marjon Bakker
Marjon Bakker

Marjon Bakker uit het Utrechtse Montfoort mag het spits afbijten. Wat is haar visie, welke dromen heeft ze, en: hoe verloopt het allemaal in de praktijk?

Waarom koos je voor het groenvak?

“Ik heb van huis uit een medische achtergrond en werkte lang in die sector. Toch wilde ik op een gegeven moment iets anders, omdat ik niet meer voldoende energie kreeg van mijn werk. Ik nam de tijd om voor mezelf te bepalen ‘wat nu?’ en kwam uit bij iets wat al heel lang mijn hobby is, namelijk tuinen ontwerpen. In september 2021 begon ik aan de vakopleiding Tuinarchitectuur aan de OntwerpAcademie en voelde ik mij helemaal op mijn plek.”

Hoe vond je de opleiding en wat leerde je vooral?

“Het was heel interessant, maar ook intensief. Ik slurpte alle informatie die ik kreeg op. Tijdens de studie  had ik om de week les, en kreeg ik veel ‘huiswerk’. Er wordt van je verwacht dat je je thuis verdiept in de theorie en tekenoefeningen doet. Ik vond het heel fijn dat ik veel achtergrondinformatie kreeg, bijvoorbeeld over de ontstaansgeschiedenis van onze bodemlagen. Verder leerde ik in de opleiding vooral om goed na te denken over de visie en concept van het ontwerp. Waarom ontwerp je iets, wat is het ruimtelijke beeld daarbij? Daarvoor is een intakegesprek noodzakelijk om de wensen van de klant helder te krijgen. Maar vooral ook om er achter te komen welke tuinbeleving iemand wenst en waarom dat bijvoorbeeld tot nu toe nog niet is gelukt. Met al deze informatie vormt zich de visie en het concept, wat de basis is van het ontwerp. En kun je goed aan je klant uitleggen waarom je bepaalde keuzes hebt gemaakt.”

Wanneer ging je echt van start en hoe loopt het tot nu toe?

“De opleiding duurde tot en met juni 2022, gevolgde door een stageperiode van drie maanden en een examenperiode van drie maanden. Eind november 2022 was ik helemaal klaar. Op 1 januari 2023 heb ik mijn bedrijf, ‘Bakkers Bloementuin’ ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en ging ik officieel van start. Ik maakte mijn website en visitekaartjes en ging langs bij een hovenier en een leverancier van sierbestrating in de regio. Nuttig om meer informatie te krijgen, maar ook om elkaar te leren kennen. Ondertussen heb ik mijn eerste ontwerp voor een klant gemaakt, ik ben nu bezig met het beplantingsplan. En inmiddels heb ik een tweede aanvraag voor een ontwerp binnen.”

Waarmee hoop je je te onderscheiden?

“Omdat ik perfectionistisch ben, doe ik een stapje verder of graaf ik dieper om tot een goed ontwerp te komen. Pas als ik tevreden ben over een ontwerp, laat ik het zien aan een klant. Tot slot wil ik mij onderscheiden door te letten op kleurgebruik in de tuin. Met de juiste kleuren en kleurcombinaties kun je bijvoorbeeld meer diepte geven aan een tuin of bijvoorbeeld beplanting juist extra laten spreken.”

Waar sta jij het liefst over tien jaar?

“Ik kijk op dit moment niet zo lang vooruit. Dit jaar wil ik vooral investeren in mijn bedrijf door een klantenkring op te bouwen en van elk moment te leren. Ook ga ik veel beurzen bezoeken. En ik stap binnenkort over op een digitaal tekenprogramma, want tot dusverre teken ik met de hand, dat is ambachtelijk maar kost veel tijd. Tot slot begin ik binnenkort aan een opleiding tot beplantingsadviseur. Met al die extra vakkennis kan ik klanten nog beter adviseren en mijn plan presenteren.”

Tekst: Daphne Doemges-Engelen

Lees ook: Maak van de tuin een vogelparadijs