Hardhout hard nodig

#afbouw 29-06-2018
Hardhout hard nodig

Cumaru, Ipé, Azobe, Massaranduba en Angelim Vermelho. Dit zijn de meest verkochte houtsoorten van Van den Berg Hardhout. “Onze top vijf”, aldus directeur Albert Oudenaarden. Uitdaging voor Van den Berg Hardhout is om de markt ook bekend te laten worden met de verantwoorde herkomst én de andere 25 fraaie houtsoorten in het assortiment. Dit gebeurt met veel passie, geloof en overtuiging.
Hardhout hard nodig
Het zonovergoten dakterras op het Erasmus MC in Rotterdam is gerealiseerd met FSC-hout van Van den Berg Hardhout. Patiënten kunnen naar buiten en genieten van de prachtige natuur en de skyline

Van den Berg Hardhout verkoopt een groot aantal soorten hardhout. Al het sterke en duurzame hout van de importeur uit Lopik is voorzien van het FSC-keurmerk. “Het is vaak uit gewoonte dat men kiest voor bekende houtsoorten”, legt Albert Oudenaarden uit. “Onbekend maakt onbemind. Sommige houtsoorten bestaan ook al veel langer dan de periode waarin wij ons bedrijf opstarten”. De directeur staat mede aan de wieg van het bedrijf. Hij startte zeven jaar geleden alleen en nu werken er vijf mensen. Oudenaarden bezoekt zo’n driemaal per jaar houtzagerijen om deze contacten te onderhouden. Ook onderneemt hij regelmatig studiereizen en klantreizen om mensen en relaties de waarde van tropisch hardhout met FSC-keurmerk in te laten zien. Vorig jaar pakte hij zijn koffers samen met klimatoloog Reinier van den Berg en Nico Wissing en Lodewijk Hoekstra van NL Greenlabel voor een studiereis naar de Amazone. Met een groep van zeventien mensen, allemaal met een passie voor hout, werden de landen Brazilië en Suriname aangedaan. Ter plaatse kregen de deelnemers van de reis uitleg over de werkwijze van duurzaam bosbeheer.

Inzichten
De groep kreeg in het oerwoud te zien hoe de bomen worden geveld. Dit leverde tal van inzichten op. Onder het beheer van FSC kunnen in 1 hectare 3 tot maximaal 5 bomen worden geoogst, om vervolgens voor een periode van 25 jaar niet meer te mogen terugkeren in dit specifieke gebied. In die kwart eeuw herstelt het bos volledig en groeit er meer bij dan er in het eerste kap is weggenomen. Juist tijdens deze groei wordt er veel CO2 vastgelegd. Vanwege deze bescherming van het bos is Reinier van den Berg overtuigd geraakt van de meerwaarde van FSC gecertificeerd hardhout. Volgens hem zou geen enkele niet gecertificeerde plank of stam ons land nog binnen mogen komen.
Dit gedachtegoed onderschrijft Oudenaarden natuurlijk volledig. “Er zijn klanten die niet weten wat de meerwaarde van FSC-hout is. Pas op het moment dat ze dat zelf zien en meemaken, begint dit te leven. Daarom zijn dit soort trips ook zo belangrijk voor ons. Ook het NL Greenlabel, waarvan wij inmiddels partner zijn, twijfelde aanvankelijk over het nut van tropisch hardhout. Zij dachten dat de bossen verdwijnen door houtkap. Na afloop van de reis wist men wel beter. Nu zien zij het FSC-keurmerk als een belangrijk middel om bossen te beschermen.”
De directeur van Van den Berg Hardhout is van mening dat er in zijn algemeenheid veel aandacht is voor duurzaamheid, maar dat tropisch hardhout vaak niet wordt meegenomen in het verhaal. “Aan ons de uitdaging om in beeld te brengen dat dit hout juist wel een grote rol speelt. Mensen zouden meer na moeten denken over de herkomst van grondstoffen. Als je voor FSC-hout kiest, zorg je ervoor dat mensen in gebieden waar gekapt wordt een inkomen hebben en dat hun bos behouden blijft. Dat is ongelooflijk veel waard.”

Kokoshout
Kokoshout is nieuw in het assortiment van Van den Berg Hardhout. Via NL Greenlabel is het bedrijf op het idee gekomen om dit te importeren. De importeur heeft momenteel twee offertes uitstaan waarbij kokoshout wordt gebruikt tijdens een bouw- en renovatieproject. Het hout, afkomstig van de kokospalm, is geschikt voor zowel indoor als outdoor. Bovendien is kokoshout bijzonder veelzijdig en slijtvast. Het kokoshout is geperst, maar niet door een industrieel proces en zonder toevoeging van lijm of harsen. Het honderd procent ecologische en duurzame hout is dit jaar door Van den Berg Hardhout in samenwerking met Cocowood Development (importeur van kokoshout) geïntroduceerd. $Oudenaarden is zeer tevreden met deze bijzondere en opvallende uitbreiding van het assortiment. “Ik zie vooral veel kansen met kokoshout in gevelbekleding. Het hout is zeer sterk, duurzaam en lijkt brandvertragend te zijn. Dit zijn drie eigenschappen waar we ons mee kunnen profileren. Onze partner Cocowood Development heeft veel projecten met kokoshout gerealiseerd in de interieursfeer. Zo ligt er een parketvloer van dit bijzondere hout in de RDM locatie van de Hogeschool Rotterdam. Dit ziet er schitterend uit. Bovendien slijt de vloer dus niet.”
Ook heeft Van den Berg Hardhout inmiddels twee aanvragen lopen voor gevelprojecten met kokoshout. ScanaBouw uit Huissen is een van de bedrijven die gaat werken met kokoshout. Oudenaarden: “Als het goed is worden beide projecten dit jaar gerealiseerd. Wij hebben hier zeer vertrouwen in. De ervaringen met kokoshout zijn zeer positief. Ook bij de aanleg van buitenterrassen kan het bijvoorbeeld heel goed gebruikt worden.”

Veel FSC-hout van Van Den Berg Hardhout is terug te zien in overheidsprojecten. Ook architecten en brands/merken die zich willen profileren met duurzaamheid vinden hun weg richting dit verantwoorde tropische hardhout. Het FSC-hout van de importeur wordt onder meer gebruikt voor bruggen, vlonders, beschoeiingen, tuintafels, erfafscheidingen, gevelbekleding en steigers. De groothandel onderscheidt zich door gecertificeerd tropisch hardhout uit voorraad te kunnen leveren. Verder verzorgt het bedrijf houtbewerking zoals schaven, drogen, zagen en afkorten. “Het schaven van producten is een essentieel verdienmodel”, aldus Albert Oudenaarden. “Bij ons kun je dus hout kopen èn laten bewerken. Daar ligt onze kracht.”

Tekst: Ralf Pijnenburg

Hardhout hard nodig
Hardhout hard nodig
Hardhout hard nodig
Hardhout hard nodig
Hardhout hard nodig
Hardhout hard nodig
Hardhout hard nodig